Strategi Pengiktirafan Jenama

Menjadikan jenama anda dikenali adalah mengenai mesej yang anda hantar kepada pelanggan, di mana anda menghantarnya dan mengulangi mesej yang konsisten. Menyempurnakan bahan pemasaran anda secara berkala akan membantu jenama anda menyesuaikan diri dengan perubahan pasaran.

Pemesejan

Semua komunikasi, bahan iklan dan laman web yang berasal dari syarikat anda harus merangkumi jenama anda dengan cara yang sama. Menurut sebuah artikel di laman web Pengusaha yang berjudul "Menghantar Mesej yang Tepat," mesej inti jenama anda mestilah sederhana, langsung dan konsisten di antara semua saluran pemasaran. Selanjutnya, jenama anda mesti menyampaikan apa yang syarikat anda lakukan, apa yang ditawarkannya dan bagaimana anda unik di pasaran.

Logo

Membuat logo yang dapat dikenali dapat membantu jenama anda berada di fikiran pengguna. Menurut artikel "Asas Reka Bentuk Logo" di laman web Pengusaha, logo yang baik harus sederhana dan menentukan jenama anda. Semasa membuat logo, disarankan untuk mempelajari jenis huruf dan warna. Walaupun mungkin tidak jelas, kedua-dua elemen tersebut mewujudkan imej untuk pengguna. Sebagai contoh, bentuk dan fon sudut sering digunakan dalam industri berteknologi tinggi untuk menyampaikan inovasi, dan bentuk yang lebih bulat digunakan dalam industri perkhidmatan untuk mencerminkan kreativiti dan keramahan. Walaupun logo anda kelihatan baik dalam warna hitam, warna dapat meningkatkan pengecamannya. Sebaiknya pilih hanya dua warna, yang harus unik untuk syarikat anda, sampaikan jenama anda dan menarik perhatian penonton anda. Walaupun warna bergaya berfungsi dengan baik pada penonton muda,warna yang lebih klasik mempunyai daya tahan lebih baik bagi rata-rata orang.

Pendedahan Tidak Formal

Mendidik dan melayan pelanggan secara tidak rasmi akan menjadikan jenama anda dikenali. Menurut artikel Usahawan yang berjudul "Do More with Less," terlibat dengan laman media sosial, termasuk Facebook dan Twitter, dapat meningkatkan pengiktirafan dan pengedaran jenama anda. Lebih jauh lagi, dengan menawarkan nasihat industri di blog, artikel berita, penerbitan industri, webinar, pameran perdagangan atau di laman media sosial, memberikan kredibiliti jenama anda dan meningkatkan pengiktirafan.

Pengulangan

Mengulangi jenama dan mesejnya kepada pengguna adalah pencetus penting untuk pengiktirafan, menurut artikel berjudul "Menciptakan Kesedaran Jenama Vokal," di laman web Pengusaha. Proses pengulangan dimulakan dengan meletakkan jenama anda secara berkala di tempat yang kerap dilakukan pelanggan utama, sama ada secara dalam talian, cetak atau secara peribadi. Untuk mengekalkan pengiktirafan, mesej penjenamaan teras anda harus tetap ada, sementara anda memberi maklumat maklumat yang lebih unik kepada pelanggan.

Khidmat Pelanggan

Untuk perniagaan kecil, pengiklanan dari mulut ke mulut sangat membantu dan percuma. Menurut artikel Dummies.com yang bertajuk "Membangunkan Pengiktirafan Jenama," melayani pelanggan dengan cekap, sopan dan selaras dengan imej jenama anda akan mewujudkan pengiktirafan positif dan boleh dipercayai untuk jenama anda.

Pertimbangan

Jenama perlu mulai unik, tetap unik dan tetap relevan dengan pengguna, menurut artikel Dummies.com yang berjudul "Memperhatikan Beberapa Kebenaran Tentang Penjenamaan." Anda boleh mencapainya dengan mengkaji khalayak anda dan bertindak balas dengan sewajarnya. Juga, pastikan pekerja sentiasa mencerminkan jenama syarikat semasa semasa berinteraksi dengan pelanggan.