Isu Etika E-Perniagaan Menjual Maklumat Peribadi

Perbincangan mengenai tingkah laku moral dan etika dalam bidang teknologi maklumat telah bergerak ke barisan hadapan dunia perniagaan kerana munculnya perdagangan elektronik (e-perniagaan). Teknologi internet menjadikannya lebih mudah bagi syarikat kecil untuk mengumpulkan, mengumpulkan dan menyebarkan maklumat pelanggan. Teknologi baru ini telah menimbulkan ketakutan tentang penggunaan data pelanggan yang betul dan perlindungan privasi individu, terutama ketika membeli dan menjual data sensitif tersebut.

Etika untuk Pengumpul Data

Syarikat yang mengumpulkan data dari pengguna harus mengetahui implikasi etika dan undang-undang yang terlibat dalam mengendalikan data tersebut. Contohnya berlaku sejurus selepas penembakan sekolah di Newtown, Connecticut, ketika sebuah akhbar White Plains, New York menerbitkan peta Google yang menunjukkan alamat lebih dari 44,000 pemilik pistol berdaftar di New York. Walaupun tingkah laku seperti itu secara teknikal tidak menyalahi undang-undang, implikasi etika menyebabkan reaksi buruk terhadap editor dan penerbit akhbar tersebut.

Etika untuk Penganalisis Data

Penganalisis web menggunakan alat pengukuran digital, seperti Google Analytics, Omniture, WebTrends dan ClickTracks, untuk mengesan lalu lintas di laman web pelanggan mereka. Kod Etika Penganalisis Web mendorong para profesional ini untuk berinteraksi dengan syarikat yang menyimpan data pelanggan mereka secara peribadi dan dilindungi. Kod ini juga mendorong syarikat untuk memberikan pendedahan penuh mengenai amalan penggunaan data pengguna mereka kepada pelanggan, termasuk jika dan ketika mereka menjual data tersebut kepada vendor pihak ketiga.

Etika untuk Pembeli Data

Beberapa syarikat membeli data dari sumber lain untuk menentukan strategi pemasaran, sasaran penjualan dan diskriminasi harga. Syarikat gergasi insurans kesihatan Blue Cross dan Blue Shield dari North Carolina mula membeli data mengenai tabiat perbelanjaan lebih daripada 3 juta anggota rancangan kesihatan kumpulan majikannya. Sekiranya ahli membuat pembelian di kedai pakaian berukuran plus, syarikat insurans boleh menggunakan data tersebut untuk mengirimkannya maklumat mengenai rencana penurunan berat badan. Syarikat itu juga dapat menandakan anggotanya sebagai risiko kesihatan dan menaikkan premiumnya.

Etika untuk Penjual Semula Data

Kerana penjualan maklumat pelanggan sangat menguntungkan, dan begitu banyak data tersedia di seluruh Internet, syarikat seperti Verizon, AT&T dan Sprint telah melihat pendapatan tambahan dari data yang mereka miliki. Aplikasi telefon pintar, seperti FourSquare dan Google Places, mengesan pergerakan pengguna dan membekalkan data untuk pemasar untuk mengirim data pelanggan di kedai yang sering mereka kunjungi. Penjual data harus mengetahui siapa yang membeli data mereka dan untuk tujuan apa.