Senarai Alat Pengurusan dan Kemahiran Kepimpinan yang Diperlukan dalam Perniagaan Kecil

Pemimpin perniagaan yang baik memiliki sifat dan kemahiran tertentu yang membantunya membuat keputusan kritikal dan mendorong pekerja untuk berjaya. Tanpa alat pengurusan asas dan kemahiran kepemimpinan yang diperlukan dalam perniagaan kecil, pengurus tidak dapat membantu pekerja berkembang. Penting bagi pembuat keputusan syarikat untuk dapat mengenal pasti sifat asas pemimpin yang berkesan.

Jadilah Mentor

Pekerja dapat menjalin hubungan yang lebih berkesan dengan pengurus mereka jika pengurus bertindak lebih sebagai mentor daripada pentadbir, menurut Pentadbiran Perniagaan Kecil AS. Dengan bertindak sebagai jurulatih yang berminat dalam pengembangan pekerjanya, seorang pengurus dapat memperoleh rasa hormat dari pekerja yang diterjemahkan menjadi staf yang lebih produktif.

Motivasi

Seorang pengurus perlu dapat memotivasi pekerja dengan banyak cara, menurut majalah "Usahawan". Pengurusan yang baik memberi inspirasi kepada pekerja untuk mencari cara yang lebih cekap dalam melaksanakan pekerjaan mereka, meningkatkan produktiviti dan menambahkan pendapatan ke peringkat syarikat. Pengurus yang mempunyai kemahiran motivasi yang baik juga dapat meyakinkan pekerja untuk berminat dalam kejayaan syarikat, menjadikannya tujuan mereka untuk menambah nilai kepada syarikat dengan cara yang mereka boleh.

Komunikasi

Menurut sumber daya kerjaya Mind Tools, pengurus yang berkesan dapat berkomunikasi di semua peringkat syarikat yang berbeza. Pengurus memahami kebimbangan dan motivasi eksekutif, pengurus lain dan pekerja bawahan. Ini membolehkan komunikasi yang berkesan di seluruh syarikat dan meningkatkan kemampuan pengurus perniagaan kecil untuk mendapatkan maklumat ke semua peringkat struktur organisasi.

Menemu ramah

Seorang pengurus perniagaan kecil perlu mengembangkan kemahiran wawancara yang tepat untuk memastikan dia mempekerjakan orang yang tepat, kata Pentadbiran Perniagaan Kecil. Dalam perniagaan kecil, setiap pekerja mungkin diminta untuk melakukan tugas yang akan dilakukan oleh beberapa orang di organisasi yang lebih besar. Pengurus yang baik memahami kedudukan yang diambilnya, dapat membuat pertanyaan wawancara yang mendapatkan maklumat yang dia perlukan dan dapat menilai bakat berdasarkan resume dan wawancara peribadi.