Perbezaan Antara Media Utama & Alternatif

Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda harus mengetahui jalan mana yang harus dipilih untuk menyebarkan mesej anda: media arus perdana atau alternatif. Sama ada anda meletakkan iklan atau mengeluarkan siaran akhbar dan publisiti, pelajari cara menilai kedua pilihan ini untuk menentukan forum yang paling sesuai.

Kemesraan

Organisasi media arus perdana yang besar menghasilkan wang yang menarik bagi sebanyak mungkin orang. Kandungan mereka cenderung menjadi topik yang menarik minat sebilangan besar pembaca, penonton dan pendengar. Kedai media alternatif, sebaliknya, cenderung memiliki pengikut yang lebih kecil dan setia yang mencari sudut pandang yang unik. Mesej perniagaan anda boleh sampai ke rumah dengan orang lain sekiranya anda berkongsi sudut pandang outlet media alternatif yang anda pertimbangkan. Namun, jika anda mempunyai mesej, produk atau perkhidmatan yang menarik bagi pelbagai orang, anda mungkin ingin berurusan dengan media arus perdana.

Hubungan Korporat

Kedai arus perdana mungkin menganggap berita anda terlalu kecil untuk dibahas berbanding dengan berita perniagaan besar yang mereka sampaikan. Ini mungkin disebabkan oleh kenyataan bahawa syarikat media arus perdana biasanya merupakan syarikat besar sendiri dan cenderung menganggap berita mengenai syarikat besar lebih penting daripada siaran akhbar perniagaan kecil. Oleh kerana kebanyakan kedai media alternatif pernah mengalami kesukaran untuk memulakan perniagaan, anda mungkin mendapat sambutan yang lebih baik untuk siaran akhbar dan publisiti anda di kedai-kedai ini.

Sokongan Paradigma Sosial

Salah satu perbezaan utama antara media arus perdana dan alternatif adalah pandangan masing-masing mengenai status quo. Media arus perdana cenderung menghargai norma masyarakat, sedangkan media alternatif mungkin aktif terlibat dalam mencabar norma-norma tersebut. Sekiranya anda memiliki perniagaan yang menarik bagi orang yang menganggap diri mereka berada di luar nilai yang diterima masyarakat, anda mungkin meletakkan mesej anda di jalan alternatif. Sebaliknya, jika perniagaan anda berkait rapat dengan nilai tradisional, anda mungkin mendapat sambutan yang lebih baik di media arus perdana.

Kredibiliti

Walaupun media alternatif sering membongkar kisah-kisah penting, orang ramai cenderung menunggu sehingga media arus perdana mengambil cerita untuk memberikan kredibiliti. Dengan kata lain, media arus perdana sering dilihat lebih dipercayai. Mesej anda mungkin mengikut corak ini. Sekiranya anda mengiklankan atau meletakkan publisiti di media alternatif, anda mungkin harus melengkapkan usaha anda dengan beberapa penempatan arus perdana untuk mendapatkan kredibiliti dengan pelanggan anda. Kadang kala syarikat media arus perdana menunggu sehingga sebuah berita mendapat liputan di gerai yang lebih kecil sebelum mereka meliputinya. Anda boleh menghantar klip berita wartawan arus perdana mengenai perniagaan anda yang diterbitkan di media alternatif sebagai cara untuk menunjukkan kepada mereka bahawa perniagaan anda mempunyai rekod yang baik.