Kelebihan dan Kekurangan Import dan Eksport dalam Industri Fesyen

Dengan pertunjukan landasan di AS, Eropah dan Asia, komuniti pereka global dan rangkaian saluran paip pengeluaran yang sama global, fesyen menarik inspirasi dan akar praktikal dari proses yang didasarkan pada import dan eksport. Pada zaman di mana segala sesuatu dari produk hingga menghasilkan membawa label atau label "buatan", tidak banyak syarikat fesyen yang menyediakan skop penuh kitaran kreatif mereka dalam satu negara. Bekerja dengan rakan perniagaan fesyen antarabangsa menimbulkan cabaran dan peluang.

Pengurangan kos

Pembuatan pakaian dan aksesori di negara-negara membangun dapat menawarkan peluang kepada syarikat-syarikat yang berkaitan dengan fesyen untuk mengurangi biaya tetap melalui pengurangan harga tenaga kerja produksi. Majikan di luar negara membayar gaji yang lebih rendah berdasarkan taraf hidup tempatan, amalan kasar terhadap pekerja mereka atau keduanya. Integrasi menegak dalam beberapa syarikat pembuatan membolehkan mereka mengawal keseluruhan proses pengeluaran dari pertanian tekstil melalui barang jadi, menurunkan kos berbanding dengan pengeluar yang mesti membeli bahan mentah. Sekiranya syarikat anda mengimport barangan fesyennya dari syarikat luar pesisir atau menggunakan pengeluaran luar pesisir, anda mesti mengesahkan bahawa rakan dagang anda menawarkan penjimatan kos tanpa terlibat dalam amalan yang melanggar hak asasi manusia di ladang atau kilang.

Kualiti produk

Bagi syarikat yang menghantar kerja pembuatannya ke luar negara, memantau barisan pengeluaran dari jauh menimbulkan cabaran mulai dari waktu perjalanan dan kos hingga halangan bahasa. Begitu juga, menghasilkan barang untuk pelanggan yang jauh boleh menyulitkan langkah-langkah yang terlibat dalam menjelaskan dan menegakkan harapan pembuatan, terutama jika masalah linguistik menghalangi. Semakin banyak terjemahan dan perantara prosesnya, semakin banyak peluang untuk miskomunikasi, kesilapan dan membuang masa atau barang. Sampel yang dihasilkan dengan tepat, spesifikasi yang tidak jelas, pengawasan tempatan dan pemeriksaan kemudahan berkala membantu memastikan pemahaman jangkaan bersama.

Pengeluaran dan Penghantaran

Menghantar barang ke luar pesisir atau menjadi sumber pembuatan luar pesisir bermaksud berurusan dengan logistik perkapalan dan pengendalian barang, undang-undang yang mengatur import dan eksport, duti dan tarif, dan keperluan untuk memindahkan produk dari pelabuhan masuk ke titik pengedaran. Bagi syarikat kecil yang berurusan dengan jumlah atau kuantiti pengeluaran yang sama kecil, proses pengiriman atau penerimaan barang jadi dapat melibatkan syarikat pengiriman barang, kertas kerja yang rumit dan memakan masa, dan kos pengangkutan yang mahal. Mencari vendor penghantaran yang boleh dipercayai dapat mempermudah prosedur ini.

Pertimbangan Lain

Fesyen menggunakan tenaga kreatif untuk mendorong penjualan melalui permintaan pelanggan terhadap trend, gaya dan gaya musiman. Saluran import / eksport dapat membantu mengisi versi fesyen tinggi yang siap dipakai dalam pelbagai harga runcit yang mencapai pelbagai tahap perbelanjaan. Bagi syarikat berkaitan fesyen yang dapat membina hubungan yang boleh dipercayai dengan rakan luar negara dan dengan perantara yang dapat mempermudah proses logistik luar pesisir yang rumit, berfungsi sebagai vendor pembuatan untuk syarikat luar negara atau sumber pengeluaran dari negara lain menawarkan peluang yang menguntungkan. Dalam iklim deregulasi yang telah melewati banyak kuota dan perjanjian perlindungan perdagangan, produksi fesyen tetap menjadi batu loncatan industri untuk masuknya negara-negara membangun ke dalam perdagangan global.