Bagaimana Mengatasi Agresi Relasional di Tempat Kerja

Agresi relasional, juga disebut pencerobohan tidak langsung, adalah bentuk penindasan di mana pelakunya menggunakan taktik tersembunyi untuk menimbulkan bahaya psikologi dan emosi pada orang lain. Dia menggunakan hubungan untuk menyakiti orang lain; strateginya mungkin merangkumi gosip, fitnah, pengecualian, memanggil nama dan mengusik. Dalam persekitaran perniagaan kecil, tingkah laku jenis ini sangat merosakkan, kerana mempengaruhi mangsa, persekitaran kerja, dan garis bawah syarikat. Sebagai pengurus, adalah tugas anda untuk menangani kejadian tersebut dengan cara yang berkesan.

1

Ganggu kejadian dengan segera dan bincangkan keadaannya dengan mereka yang terlibat di tempat yang selamat dan tidak mengancam. Kerana pekerja yang dibuli mungkin merasa terancam atau takut dengan penyerang, privasi sangat penting.

2

Kekalkan objektif semasa siasatan anda dan hindari perasaan peribadi anda terhadap mereka yang terlibat. Matlamat anda adalah untuk mendapatkan kebenaran cara dan mencari penyelesaian yang boleh dilaksanakan. Mempamerkan berat sebelah atau prasangka memperburuk keadaan dan membuat anda kelihatan tidak boleh dipercayai dan tidak boleh dipercayai sebagai pemimpin.

3

Tuliskan maklumat yang diberikan oleh pekerja yang dibuli, termasuk tarikh kejadian, apa yang dilakukan kepadanya, oleh siapa dan tanggapannya. Maklumkan juga penceroboh penyerang dan mana-mana saksi cerita. Ikuti hanya untuk mendapatkan fakta sehingga anda dapat menerapkan pertimbangan yang tepat dalam menangani perkara tersebut. Pergolakan hubungan biasanya melibatkan lebih daripada satu kejadian; selalunya ia merupakan rentetan peristiwa yang membawa kepada mangsa akhirnya merungkai dan melaporkan perkara tersebut. Oleh itu, cari petunjuk yang mungkin anda terlepas sebelum ini.

4

Mengambil sikap proaktif dan bersimpati dalam memperbaiki kesan pencerobohan hubungan terhadap harga diri mangsa. Galakkan dia untuk berkongsi kesannya dengan anda, yakinkan bahawa anda akan mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk memastikan keselamatannya, dan cadangkan perkara-perkara yang dapat dia lakukan untuk menjadi orang yang sihat lagi. Ini termasuk kaunseling, yang dibayar oleh beberapa syarikat, atau bercakap dengan mentor yang dipercayai.

5

Mendisiplinkan penyerang mengikut polisi syarikat. Ini mungkin termasuk amaran lisan dan bertulis, penggantungan disiplin yang tidak dibayar, atau penghentian jika dia tidak membetulkan tingkah lakunya.

6

Menjaga atau membuat prosedur, yang memupuk persekitaran yang membuat penceroboh hubungan bertanggungjawab terhadap tindakan mereka. Sekiranya mereka merasa tidak ada akibat dari tindakan mereka, tingkah laku mereka akan berterusan. Sertakan akibat tindakan tersebut dalam buku panduan syarikat dan hantarkan salinannya kepada setiap pekerja.

7

Cuba dapatkan penyerang untuk melihat kesalahan caranya dan beri dia peluang untuk membetulkannya. Terangkan kesan negatif tindakannya terhadap rakan sekerja dan syarikatnya. Banyak pembuli memilih untuk terus menyalahgunakan orang lain; memadamkan satu kejadian tidak bererti ini akan menjadi akibat dari kejadian berikutnya. Oleh itu, jaga standard yang konsisten.