Panduan Pengguna untuk Membeli Francais

Membeli francais adalah langkah besar dalam kerjaya usahawan, tetapi boleh menjadi sangat berkesan untuk kejayaan jangka panjang. Francais menawarkan latihan perniagaan dan operasi untuk pemilik, keakraban pelanggan, dan, dalam kebanyakan kes, sokongan berterusan dari syarikat induk. Francais mempunyai kelebihan dan kelebihan, di antaranya pelaburan awal untuk menjalankan dan menjalankan francais; tetapi mereka juga dapat memberikan peluang peluang yang mungkin tidak dapat dilakukan oleh perniagaan permulaan lain.

Pengalaman Dan Objektif

Sebelum membeli francais, francaisi perlu mempertimbangkan pilihannya dengan berhati-hati. Francais adalah pelbagai, dan memiliki francais yang berjaya dapat memilih peluang francais yang tepat. Pemilik francais yang bercita-cita tinggi perlu mengkaji semula pengalaman kerja mereka sendiri berbanding pengalaman yang diperlukan untuk francais, dengan mengambil kira pendidikan atau latihan khusus yang tidak diberikan oleh syarikat induk. Di samping itu, francaisi perlu memikirkan objektif mereka sendiri - pendapatan yang ingin mereka perolehi, jam yang mereka mahu bekerja, dan jumlah orang yang ingin mereka pekerjakan.

Kos

Kos francais tidak dapat dielakkan, dan francaisi yang ingin memulakan francais harus melihat dengan teliti pelaburan yang diperlukan untuk peluang francais. Khususnya, pemilik perniagaan harus mempertimbangkan bukan hanya kos awal yang dinyatakan untuk memulakan francais tetapi juga kos berterusan. Beberapa syarikat memerlukan bayaran untuk lesen operasi dan insurans, bayaran untuk mempromosikan lokasi baru, pembayaran royalti untuk hak menggunakan nama syarikat utama, dan bayaran untuk mengiklankan lokasi dan penjualannya. Sebilangan daripada bayaran tambahan ini - kecuali pembayaran royalti - mungkin dimasukkan ke dalam kos awal, tetapi yang lain tidak akan.

Latihan Dan Tanggungjawab

Francaisi perlu melihat dengan dekat latihan yang diberikan oleh syarikat induk, dan juga tanggungjawab kontrak untuk mengendalikan francais. Sebilangan besar syarikat induk memberikan latihan awal dan berterusan untuk pemilik francais baru: pemilik francais menggunakan nama, jenama dan gambar syarikat, dan syarikat ingin mengawasi bagaimana ini dilakukan. Di samping itu, syarikat induk mengawal elemen tertentu dari lokasi dan operasi francais, termasuk persetujuan laman web yang dipilih, standard penampilan dan / atau reka bentuk lokasi, perincian barang dan perkhidmatan yang dijual, dan kaedah operasi keseluruhan, seperti jam lokasi , iklan, pakaian seragam pekerja.

Penamatan dan Pembaharuan

Francais bukan urusan tetap, dan hampir setiap peluang francais dilengkapi dengan klausa khusus mengenai sebab-sebab penamatan dan tarikh kontrak francais dikaji semula. Sebagai tambahan, perjanjian francais harus memperhatikan standard yang diperlukan untuk pembaharuan dan kewajiban pemegang francais untuk pembaharuan. Pemilik francais yang bercita-cita mesti mempertimbangkan klausa ini dengan berhati-hati sebelum menandatangani: sekiranya syarikat induk menamatkan perjanjian, pemegang francais tidak menerima bayaran balik atas pelaburannya.

Broker Francais

Bagi pemilik francais masa depan yang masih mempertimbangkan peluang francais, menggunakan broker francais boleh menjadi pilihan yang tepat. Broker francais membantu francaisi untuk menyelesaikan masalah dan perjanjian francais, dan menawarkan panduan dalam membuat pilihan yang tepat. Broker francais memerlukan pembayaran jika perjanjian ditandatangani, tetapi syarikat francais membayar dan bukannya francaisi.