Bagaimana Melakukan Bifold di InDesign

Dalam dunia penerbitan cetakan, yang menamakan pelbagai jenis cetakan cagaran berdasarkan lipatan dan panelnya, brosur dengan satu lipatan dan dua panel di setiap sisi selembar kertas merupakan dua kali lipat. Tidak seperti jenis brosur yang lain dengan corak lipatan yang lebih kompleks, bifold ini sesuai dengan pengeluaran dalaman buatan tangan yang boleh menjadi ideal untuk mel kecil untuk mempublikasikan acara perniagaan. Dengan menggunakan Adobe InDesign, anda boleh membuat brosur berlipat ganda yang dilipat di bahagian atas atau di sisi projek yang telah siap.

1

Pilih lipatan menegak atau mendatar untuk projek anda. Sebilangan besar brosur menggunakan lipatan menegak untuk menghasilkan panel berorientasikan seperti halaman tradisional. Lipatan mendatar menghasilkan hasil seperti kad ucapan. Sekiranya anda perlu menjalankan sejumlah teks pada setiap panel dalam, anda akan memperoleh hasil yang lebih mudah dibaca dengan lipatan menegak.

2

Buat dokumen Adobe InDesign dua halaman baru dengan ukuran halaman sama dengan ukuran rata brosur bifold anda. Untuk mencetak projek anda pada pencetak desktop atau mesin fotokopi / pencetak jaringan, pilih ukuran lembaran standard seperti "huruf" atau "A4." Sebilangan besar reka bentuk lipatan menegak berfungsi paling baik jika anda membuat projek dengan halaman dalam orientasi lanskap untuk memberikan lebar yang cukup untuk panel menghadap, sedangkan lipatan mendatar memerlukan ketinggian. Matikan mod muka-muka di kotak dialog Dokumen Baru sehingga anda dapat menyiapkan satu halaman induk untuk projek anda.

3

Gunakan panel Halaman untuk beralih ke halaman utama dalam dokumen anda sehingga anda dapat menambahkan panduan pembaris untuk mewakili kedudukan garis lipatan anda. Tambahkan panduan pembaris lain di kedua sisi untuk mewakili margin dalam pada setiap panel, menggunakan jarak yang sama dari garis lipatan dengan margin yang anda tentukan dalam kotak dialog Dokumen Baru. Untuk meletakkan panduan anda dengan tepat, tambahkan mereka ke halaman induk anda, pilih seperti objek lain dan gunakan panel Transform untuk memasukkan lokasi berangka mereka. Setelah anda meletakkan panduan anda dengan betul, buka menu "Lihat", cari submenu "Petunjuk & Panduan" dan pilih "Panduan Kunci" supaya anda tidak dapat memindahkannya secara tidak sengaja semasa anda merancang.

4

Buat bingkai untuk teks, grafik dan gambar di brosur anda. Sekiranya projek anda mewakili satu dalam rangkaian bifold yang berkaitan, buat gaya untuk jenis anda sehingga anda dapat menerapkannya dengan satu klik pada panel Perenggan atau Karakter. Letakkan atau tampal teks anda ke dalam bingkai yang sesuai, dan letakkan gambar anda sehingga gambar itu menjadi pautan dan bukannya grafik yang tersemat. Ini mengurangkan saiz fail susun atur anda dan meningkatkan kualiti output visual anda.

5

Cetak projek anda ke pencetak dupleks, atau cetak satu sisi dan jalankan kembali lembaran melalui peranti output anda untuk mencetak sisi kedua. Sekiranya anda mencetak sebilangan kecil, anda boleh melipat helaian dengan tangan. Untuk jumlah yang lebih besar, gunakan mesin lipat jika pejabat anda memilikinya, atau bawa projek bercetak anda ke pusat dokumen perniagaan untuk diproses.