Apa yang Berlaku jika Anda Tidak Memfailkan Penyata Cukai Pemilik Tunggal?

Pekerjaan sendiri menawarkan banyak kelebihan, tetapi ada juga kelemahannya: Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri mengambil lebih banyak cukai. Sekiranya anda pemilik tunggal, anda bertanggungjawab untuk melaporkan pendapatan perniagaan anda berdasarkan pulangan peribadi anda. Sekiranya anda tidak mengemukakan pulangan lengkap atau tidak membayar cukai yang berkaitan, itu adalah pertaruhan selamat bahawa IRS akan mengejar anda.

Pendapatan Anda

Bergantung pada sifat kepemilikan tunggal anda, IRS mungkin mengetahui tentang pendapatan anda bahkan sebelum anda mengemukakan pulangan. Sekiranya anda kontraktor bebas, mana-mana pelanggan yang membayar anda lebih dari $ 600 mesti membekalkan anda dengan borang 1099-MISC dan menghantar salinannya ke IRS. Sekiranya anda mempunyai perniagaan tunai, pelanggan anda tidak akan mengeluarkan 1099 borang kepada anda, tetapi anda tetap bertanggungjawab untuk melaporkan pendapatan ini dan IRS mempunyai cara untuk menentukan bahawa anda menerimanya. Program komputer yang dipanggil "DIF" - untuk Sistem Fungsi Diskriminan - memeriksa semua pulangan untuk ketidakkonsistenan. Sekiranya anda mengambil banyak potongan perniagaan pada Jadual C anda - pemilik tunggal yang dikehendaki mengemukakan penyata mereka untuk melaporkan pendapatan dan perbelanjaan perniagaan mereka - dan anda tidak menunjukkan cukup pendapatan untuk menyokong pemotongan ini,IRS akan melihat dengan lebih dekat kepulangan anda.

Cukai Pekerjaan Sendiri

Sekiranya anda memfailkan Jadual C sebagai pemilik tunggal, anda juga mesti memfailkan Jadual SE, yang menghitung cukai pekerjaan sendiri setelah anda melaporkan semua pendapatan dan mengambil potongan untuk perbelanjaan perniagaan anda. Cukai bekerja sendiri mewakili cukai Jaminan Sosial dan Medicare yang akan anda kongsi dengan majikan anda sekiranya anda tidak bekerja sendiri. Daripada membayar hanya separuh daripada cukai ini, dengan majikan anda menendang separuh yang lain, anda bertanggungjawab untuk keseluruhan 2.9 peratus untuk Medicare dan 12.4 peratus dalam Jaminan Sosial pada tahun 2013 jika anda adalah pemilik tunggal.

Anggaran Cukai

IRS lebih suka tidak menunggu sehingga akhir tahun untuk memungut cukai dari pemilik tunggal. Bagaimanapun, jika anda bekerja untuk majikan, majikan anda akan memotong cukai dari setiap gaji anda dan secara berkala menghantar wang itu ke IRS. Sekiranya anda bekerja sendiri, anda dijangka melakukan perkara yang sama dengan menganggarkan berapa banyak yang anda fikir anda akan berhutang pada akhir tahun cukai. Anda mesti membayar 25 peratus daripada jumlah ini empat kali setahun. Anggaran cukai merangkumi kedua-dua cukai pekerjaan sendiri dan sebarang cukai pendapatan yang anda rasa anda akan berhutang. Anda mungkin dikecualikan jika anda percaya anda akan berhutang kurang dari $ 1,000.

Penalti

IRS mengenakan denda kewangan sekiranya anda gagal membayar anggaran cukai. Hukuman ini boleh berbeza setiap tahun dan bergantung kepada beberapa faktor. Secara amnya, IRS akan mengirimkan bil untuk cukai yang belum dibayar, ditambah denda, setelah menerima dan menyemak pulangan anda. Sekiranya ini tidak berlaku, IRS Form 2210 dapat membantu anda mengira penalti yang betul. Ia menghasilkan peratusan tertentu untuk setiap hari anggaran cukai anda tidak dibayar.

Gagal Memfailkan

Sekiranya anda mengemukakan penyata tetapi gagal memasukkan Jadual SE atau mengira cukai pekerjaan sendiri, anda berpotensi membuka audit cukai. Sekiranya anda sama sekali tidak mengemukakan penyata cukai, anda menghadapi risiko IRS membebankan anda dengan pengelakan cukai. Ini adalah kejahatan persekutuan untuk tidak mengemukakan penyata cukai selama setahun di mana anda berhutang dengan IRS, dan hukumannya boleh menjadi serius - sehingga $ 25,000 untuk setiap tahun anda gagal melakukannya. Tuduhan mengelak cukai juga melibatkan masa penjara. Sekiranya IRS dapat membuktikan bahawa anda dengan sengaja gagal mengajukan pengembalian dalam usaha sengaja untuk menipu IRS daripada cukai, itu adalah kejahatan. Ini menjatuhkan denda hingga $ 100,000 dan meningkatkan kemungkinan hukuman penjara menjadi lima tahun.