Pembentukan Pasukan & Metodologi

Pembentukan pasukan memberi peluang kepada majikan dan pekerja untuk meningkatkan komunikasi dan motivasi dalam tenaga kerja. Pekerja belajar bekerja sebagai satu pasukan untuk menyelesaikan masalah. Individu mempunyai peluang untuk belajar lebih banyak mengenai diri mereka dan satu sama lain. Ini adalah strategi yang berkesan untuk meningkatkan semangat pekerja dan kepuasan kerja. Metodologi berbeza mengikut struktur perniagaan dan matlamat korporat. Banyak firma perunding dapat membimbing perniagaan melalui proses tersebut.

1

Kenal pasti matlamat pembinaan pasukan. Proses ini melibatkan mengenali masalah yang perlu diselesaikan sehingga anda dapat menyelesaikan masalah yang betul.

2

Rancangkan program membina pasukan. Pastikan semua individu dapat mengambil bahagian, terutama yang paling terpengaruh dengan masalah ini. Pelan khas mungkin termasuk aktiviti pemecah ais, diikuti oleh satu atau lebih aktiviti membina pasukan yang memusatkan perhatian pada masalah dan tujuan yang telah anda kenal pasti.

3

Lakukan aktiviti pemecah ais anda. Ini adalah kaedah yang berkesan bagi pekerja baru untuk mengenali rakan sekerja mereka. Ini mungkin melibatkan latihan sederhana, seperti menceritakan fakta yang tidak diketahui tentang diri anda atau bakat terpendam yang anda miliki. Pekerja boleh melakukan satu-satu temu ramah dengan rakan sekerja yang lain berikutan beberapa set soalan.

4

Mulakan aktiviti kumpulan pertama anda. Terdapat empat jenis aktiviti pembinaan pasukan utama: pemecah ais, penyelesaian masalah, komunikasi dan latihan membina kepercayaan. Keadaan tertentu anda akan menentukan bagaimana untuk meneruskannya. Strategi yang baik mungkin bermula dengan aktiviti yang menyeronokkan untuk menolong semua orang berehat, seperti misteri pemburuan atau pembunuhan. Pasukan anda mungkin harus merangka strategi bertahan hidup dengan melakukan sumbang saran untuk senarai barang yang mesti ada.

5

Rancangkan waktu rehat atau makan tengah hari dalam program anda. Makan bersama adalah kaedah yang berkesan untuk membolehkan pekerja berhubung pada tahap asas. Berkongsi makanan adalah asas pengalaman manusia.

6

Terlibat dalam aktiviti membina pasukan yang lebih mencabar, seperti latihan membina kepercayaan. Dalam situasi kerja, anda mungkin tidak mempunyai peluang yang sama untuk membina kepercayaan dengan rakan sekerja yang lain dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan pada tahap peribadi. Mine Field adalah contoh klasik di mana seorang pekerja membimbing rakan sekerja yang ditutup matanya secara lisan melalui kawasan yang mempunyai rintangan.

7

Tamatkan program anda dengan acara sosial. Tujuan pembinaan pasukan adalah untuk meningkatkan komunikasi antara pekerja. Pesta bertemakan dapat menyelitkan keseronokan tambahan dalam perhimpunan. Acara jenis ini memberi peluang kepada pekerja untuk melihat diri mereka sebagai sebahagian daripada kumpulan yang mempunyai tujuan bersama.

8

Rancangkan program susulan. Kejayaan usaha membina pasukan anda bergantung pada memupuk kepercayaan dan komunikasi aktiviti yang dihasilkan oleh pekerja anda. Acara susulan akan mendorong semangat dan prestasi kerja yang lebih baik.