Kelayakan Penganalisis Pemasaran

Penganalisis pemasaran menjalankan kajian mengenai faktor-faktor yang dipertimbangkan oleh orang ketika mereka membeli produk atau perkhidmatan. Penganalisis membantu syarikat memahami produk yang diinginkan orang, jenis orang yang akan membeli produk dan harga yang akan mereka bayar, menurut Biro Statistik Tenaga Kerja. Penemuan penyelidikan membantu syarikat mengembangkan produk dan perkhidmatan baru atau mengubah yang sedia ada untuk memenuhi keperluan pelanggan. Penganalisis pemasaran juga menyiasat di mana dan bagaimana pelanggan membeli produk dan menilai tindak balas mereka terhadap pelbagai jenis komunikasi pemasaran. Maklumat yang ditemui oleh penganalisis pemasaran memberikan input penting untuk rancangan pemasaran syarikat.

Kemahiran peribadi

Penganalisis pemasaran mesti dapat memahami dan menafsirkan sejumlah besar data. Oleh itu, anda mesti mempunyai kemahiran analitik yang kuat, menurut laman web Universiti Negeri. Untuk membuat keputusan yang berkesan berdasarkan data, anda memerlukan kemahiran berfikir kritis. Anda juga memerlukan kemahiran komunikasi yang baik untuk menyampaikan hasil penemuan anda kepada ahli pasukan pengurusan yang lain.

Pendidikan

Pendidikan minimum untuk penganalisis pemasaran adalah ijazah sarjana muda dalam bidang seperti statistik, matematik atau sains komputer, menurut BLS. Anda juga mesti memperoleh kelayakan dalam statistik, kaedah penyelidikan dan pemasaran. Ijazah yang lebih tinggi seperti MBA atau ijazah sarjana dalam topik seperti penyelidikan pemasaran, statistik atau pemasaran adalah mustahak jika anda menginginkan jawatan kanan.

Kemahiran Profesional

Tugas anda melibatkan menganalisis sejumlah besar data pasaran. Kemahiran pengkomputeran adalah penting, bersama dengan pengetahuan mengenai program perisian yang digunakan untuk menganalisis data. Anda juga mesti mengetahui teknik penyelidikan pasaran seperti kumpulan fokus, wawancara, soal selidik, tinjauan, tinjauan pendapat dan carian Internet. Untuk menyampaikan penemuan anda, anda mesti dapat mengubah data anda menjadi jadual, grafik, laporan dan persembahan.

Pengalaman

Anda boleh mengembangkan pengalaman yang relevan dengan bekerja dalam bidang seperti pemasaran atau penyelidikan pemasaran. Tugas itu membolehkan anda mengembangkan kemahiran dan pengalaman anda dalam mengumpulkan data pasaran, menganalisis data dan menulis laporan

Persijilan

Penganalisis pemasaran boleh memohon kelayakan seperti pensijilan penyelidik profesional yang ditawarkan oleh Persatuan Penyelidikan Pemasaran. Untuk memohon, anda mesti memenuhi pengalaman dan keperluan pendidikan persatuan, termasuk pengalaman industri yang relevan selama tiga tahun. Setelah permohonan anda diluluskan, anda mesti mengambil peperiksaan dalam masa setahun.