Bagaimana Sekuritisasi Mempengaruhi Neraca?

Sekiranya syarikat anda memberi pelanggan anda 30, 60, 90 hari atau lebih untuk membayar pembelian, anda membuat akaun belum terima, yang masuk di bahagian aset pada kunci kira-kira anda. Apabila anda membungkus akaun belum terima dan menjualnya kepada pelabur, yang disebut sekuritisasi, anda mengeluarkannya dari kunci kira-kira dan menambahkan wang tunai. Ini membiayai syarikat anda tanpa mengambil pinjaman, dan dipanggil pembiayaan di luar neraca; kerana ia bukan pinjaman, ia tidak memenuhi syarat sebagai liabiliti.

Sekuritisasi

Krisis kredit tahun 2008 membawa istilah "sekuritisasi" ke dalam perbendaharaan kata orang biasa, kerana banyak masalah yang mempengaruhi ekonomi berpunca daripada gadai janji yang dilindungi. Sekuritisasi adalah proses menjual pinjaman atau akaun belum terima kepada pelabur yang membelinya untuk pendapatan faedah mereka. Akaun belum terima satu syarikat menjadi sekuriti pelaburan syarikat lain.

Jenis Sekuriti

Pinjaman kenderaan, hutang kad kredit, pinjaman pelajar dan gadai janji rumah adalah contoh hutang yang telah dijamin dan dijual kepada pelabur institusi melalui pasaran modal. Sekuriti ini adalah dalam bentuk obligasi gadai janji yang dijaminkan, atau CMO, kertas komersial yang disokong aset dan bon yang disokong gadai janji atau bon gadai janji. Pemberi pinjaman yang membuat kertas ini mengumpulkannya menjadi bungkusan pinjaman dan menjual pakej tersebut ke bank pelaburan, Sallie Mae, Freddie Mac atau Fannie Mae.

Perniagaan kecil kecilan

Syarikat kewangan membeli akaun yang boleh diterima daripada perniagaan yang memerlukan dana. Sekiranya anda mempunyai pelanggan yang boleh dipercayai yang membayar invois anda dari masa ke masa, anda mungkin dapat menjual akaun belum terima tersebut kepada syarikat kewangan. Harga tersebut akan menunjukkan potongan untuk nilai akaun yang dibayar penuh, dan anggaran kos meminjam wang yang sama, yang akan menambahkan liabiliti pada kunci kira-kira anda.

Faedah Sekuritisasi

Sekiranya anda menjual, atau mengamankan hutang piutang anda, ia menjadi aset tunai pada kunci kira-kira anda dan tidak meningkatkan liabiliti anda. Tidak ada peningkatan liabiliti yang menjadikan penilaian kredit anda tetap utuh dan anda tidak mempunyai pembayaran hutang bulanan. Sekuritisasi akaun piutang membolehkan anda menggunakan wang untuk perbelanjaan semasa dan bukannya meminjam untuk menampung keperluan aliran tunai. Bank membuat pinjaman, menjual pinjaman tersebut, melindungi pinjaman dan menggunakan wang itu untuk membuat lebih banyak pinjaman.