Bagaimana Komunikasi Tanpa Wayar Mengubah Dunia

Sekiranya anda sukar untuk membayangkan kehidupan tanpa telefon pintar atau peranti komunikasi tanpa wayar anda yang lain, anda tidak keseorangan. Teknologi tanpa wayar telah menjadi bahagian penting dalam kehidupan di banyak bahagian dunia pada tahun 2011, bahkan sampai ke beberapa kawasan yang lebih terpencil di planet ini. Komunikasi tanpa wayar telah mempengaruhi dunia dengan pelbagai cara penting.

Penjagaan Kesihatan

Komunikasi tanpa wayar telah mempengaruhi rawatan perubatan di kawasan terpencil di dunia, terutama dengan meningkatkan penyaluran maklumat dan rawatan perubatan. Contohnya, kertas Yayasan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, "Teknologi Tanpa Wayar untuk Perubahan Sosial: Trend dalam Penggunaan Bergerak oleh NGO," yang diterbitkan di laman web MobileActive.org, mengatakan bahawa alat pembantu digital peribadi seperti telefon pintar digunakan oleh pekerja penjagaan di Uganda untuk membantu merapatkan jurang besar dalam rawatan perubatan dengan menyampaikan maklumat perubatan, garis panduan rawatan penyakit dan maklumat lain ke tempat di mana rawatan diberikan. Peranti komunikasi tanpa wayar baru-baru ini terbukti bermanfaat dalam pengumpulan data yang membantu mengehadkan penyebaran wabak kepialu di Uganda.

Bantuan Mengikut Bencana

Berita mengenai peristiwa bencana di berbagai belahan dunia telah disebarkan dengan cara-cara baru yang penting dalam beberapa tahun kebelakangan ini melalui komunikasi tanpa wayar, yang memungkinkan orang di seluruh dunia untuk melihat peristiwa ketika ia berlaku, dan memanggil bantuan yang cepat kepada mangsa yang selamat. Peranti komunikasi mudah alih telah membantu menyebarkan peringatan awal mengenai bencana alam yang akan berlaku, yang memungkinkan penduduk untuk bersiap atau bergerak keluar. Selepas berlakunya malapetaka, teknologi tanpa wayar telah meningkatkan komunikasi antara pekerja penyelamat dan mangsa yang terselamat dan telah membolehkan orang untuk menghubungi orang tersayang dengan lebih cepat di kawasan yang terjejas.

Perlindungan alam sekitar

Kerja untuk melindungi alam sekitar telah memperoleh kemampuan baru dengan munculnya komunikasi tanpa wayar. Laman MobileActive.org melaporkan bahawa telefon bimbit sering digunakan untuk mengamati pergerakan dan kebiasaan spesies hidupan liar yang terancam, membantu melindungi mereka. Kumpulan persekitaran telah melaksanakan kempen pesanan teks untuk menyebarkan berita mengenai sebab atau keperluan tertentu, yang sering kali menghasilkan kadar respons yang lebih besar daripada kempen e-mel yang pernah dilakukan pada masa lalu.

Komunikasi Perniagaan

Komunikasi tanpa wayar memberi kesan dramatik pada bagaimana syarikat menjalankan perniagaan, menjadikannya lebih mudah untuk berhubung dengan pelanggan di seluruh dunia. Lebih daripada 38 peratus pertumbuhan pasaran tenaga kerja AS antara tahun 2000 dan 2006 boleh dikaitkan dengan penggunaan komunikasi tanpa wayar, menurut Dr Michelle Connolly, seorang profesor ekonomi di Duke University dan ahli panel di Kongres Hispanik Caucus Institute pada September 2011 tahunan persidangan dasar awam di Puerto Rico.

Pelaporan Berita

Telefon pintar telah mengubah cara berita diliput dan dilaporkan, menjadikan siapa pun yang memilikinya di mana saja di dunia menjadi wartawan berita berpotensi, dan hampir semua peristiwa yang berlaku hampir pasti dapat dirakam dari pelbagai sudut. Kamera video telefon pintar membolehkan orang merakam peristiwa berita semasa kejadian itu berlaku, dan komunikasi telefon pintar membolehkan mereka mengeluarkan video ke seluruh dunia. Sistem penyiaran berita berasaskan telefon pintar yang disebut CGnet Swara memberikan kemampuan baru kepada penduduk desa terpencil di India untuk melaporkan berita dan peristiwa di wilayah mereka.

Hiburan

Komunikasi tanpa wayar telah membuka jalan baru untuk hiburan. Peranti seperti telefon pintar dilengkapi dengan aplikasi untuk memuat turun dan membaca buku dan surat khabar, dan streaming permainan, filem, televisyen, muzik dan acara sukan langsung. Orang yang mempunyai telefon pintar kini mempunyai cara untuk menghiburkan diri tanpa henti ketika dalam perjalanan atau mengisi masa antara janji atau kelas.

Revolusi dan Perubahan Sosial

Komunikasi tanpa wayar telah memudahkan orang untuk bekerjasama untuk menyokong tujuan bersama, meningkatkan potensi untuk membawa perubahan sosial. Peristiwa pada tahun 2011 di Mesir dan Libya adalah contoh. Pemberontak menggunakan jaringan media sosial secara meluas untuk mengatur usaha yang menyebabkan penggulingan Hosni Mubarak di Mesir dan Moammar Gadhafi di Libya, dan komunikasi tanpa wayar juga memungkinkan dunia untuk menonton dari perspektif yang tidak pernah mungkin ketika pergolakan tersebut terus berjalan.

Perubahan Pendidikan

Walaupun peranti mudah alih sering dianggap sebagai gangguan oleh guru yang telah melarang mereka masuk ke dalam kelas, kemampuan telefon pintar yang canggih menyebabkan pendidik mempertimbangkan semula potensinya sebagai alat kelas. Seorang guru matematik yang mengarahkan pelajarnya mengenai garis selari dan tegak lurus meminta mereka menggunakan kamera telefon bimbit mereka untuk memotret barang-barang dalam kehidupan seharian mereka yang menggambarkan garis-garis seperti itu, kemudian menghantar e-mel foto untuk dipaparkan. Seorang pengajar fizik yang mengajar tentang astronomi meminta pelajarnya menggunakan aplikasi di telefon pintar mereka untuk memetakan langit malam. Sekolah yang pernah meminta bantuan dana untuk membawa Internet ke dalam bilik darjah mereka kini mempunyai pelajar yang membawa Internet jalur lebar bersama mereka di dalam poket mereka.