Kelebihan Perniagaan Keluarga

Ahli keluarga sejarah panjang antara satu sama lain melengkapkan mereka untuk menentukan kekuatan dan kelemahan setiap ahli dengan betul ketika memulakan perniagaan keluarga. Keluarga lebih cenderung menyerahkan setiap orang ke peranan perniagaan yang sesuai, yang memberikan kelebihan daya saing kepada perniagaan daripada jenis syarikat lain di mana bakat sebenar pekerja mungkin tidak dikenali.

Komitmen

Anggota keluarga yang terlibat dalam menjalankan perniagaan bersama-sama sering kali lebih komited terhadap kejayaannya, kerana mereka semua mempunyai kepentingan dalam melihat perniagaan itu maju. Ahli keluarga selalunya merupakan orang yang melaburkan sebahagian besar masa dan wang untuk memulakan perniagaan, jadi mereka biasanya termotivasi untuk melakukan apa yang diperlukan untuk membantu perniagaan bertahan dan berkembang. Komitmen yang mendalam itu sering menjadikan syarikat keluarga berdaya tahan, walaupun perniagaan perlahan dan kewangannya ketat.

Prestasi perniagaan

Perniagaan keluarga berpotensi menjadi lebih menguntungkan daripada jenis perniagaan lain, menurut Jim Lee, seorang profesor ekonomi di Texas A&M University di Corpus Christi. Lee menghabiskan sembilan tahun untuk menganalisis perniagaan keluarga dari tahun 1992 hingga 2001. Lee menegaskan bahawa perniagaan di mana ahli keluarga tetap terlibat dalam pengurusan mengungguli syarikat yang mempunyai pengurus yang tidak mempunyai hubungan keluarga dengan perniagaan. Lee menyatakan bahawa syarikat keluarga yang dikajinya mengungguli perniagaan bukan keluarga dari segi pendapatan dan pertumbuhan pekerjaan, bahkan semasa kemelesetan tahun 2001.

Hubungan pekerja

Keluarga umumnya menjaga pekerja mereka dengan lebih baik, menurut Lee. Sebagai contoh, Lee menunjukkan bahawa perniagaan keluarga memiliki PHK yang lebih sedikit, kerana pekerjanya dipandang sebagai anggota keluarga besar. Keluarga juga mungkin mementingkan keperluan peribadi setiap ahli walaupun ada komitmen perniagaan. Mereka mahu perniagaan mereka berkembang maju, tetapi penulis majalah "Usahawan" Karen Spaeder menunjukkan bahawa keluarga cenderung meletakkan kesejahteraan saudara-mara yang terlibat dengan syarikat di atas tanggungjawab perniagaan mereka.

Kadar Gagal

Kurang daripada 30 peratus perniagaan keluarga bertahan lama untuk diteruskan kepada generasi kedua ahli keluarga, menurut "Inc." 2010. artikel majalah oleh Christine Lagorio, yang juga menunjukkan bahawa 10 peratus perniagaan keluarga bertahan melalui generasi ketiga keluarga. Walaupun begitu, mereka masih dapat mengatasi banyak jenis perniagaan lain yang bukan milik keluarga. Data dari Biro Banci dari Jabatan Perdagangan AS menunjukkan bahawa tujuh daripada 10 perniagaan baru bertahan sekurang-kurangnya dua tahun, dan hanya sekitar separuh yang tetap terbuka selama lima tahun.