Apakah Tanda-Tanda bahawa Macbook Pro Akan Mati?

Sekiranya anda bimbang MacBook Pro mati pada anda, ada baiknya mengetahui tanda-tanda komputer yang semakin tua sehingga anda dapat bersiap sedia untuk yang terburuk dan membuat penyesuaian jika diperlukan. Walaupun tidak ada salahnya mendengarkan bunyi bising atau memperhatikan semua prestasi, perisian seperti Utiliti Cakera, yang disertakan pada MacBook Pro anda, menunjukkan kesihatan cakera keras anda dari segi yang lebih bermakna. Walaupun bukan ukuran tepat 100 peratus, itu adalah salah satu daripada beberapa penanda aras berguna yang boleh anda gunakan untuk menilai keadaan anda.

Status Cakera Keras

Sekiranya cakera keras anda lebih tua dari satu atau dua tahun, anda harus mengesahkannya dan kerap membaikinya dengan Utiliti Cakera. Mengesahkan cakera keras anda menemui masalah yang mungkin dapat diperbaiki dan mungkin mengelakkan cakera keras anda terhempas. Ketika kesilapan menumpuk, daya tindak balas pemacu anda menjadi perlahan, yang merupakan tanda bahawa komputer anda sudah tua dan mungkin akan hampir mati. OSX Daily mengesyorkan membuat sandaran cakera keras anda. Anda boleh memeriksa status cakera anda melalui Utiliti Disk di folder Aplikasi.

StartUp perlahan

Sekiranya MacBook Pro anda melaporkan ralat semasa permulaan atau secara amnya lambat, ini mungkin merupakan tanda bahawa komputer akan hampir mati. Sokongan Apple mencadangkan mencuba boot yang selamat dengan menahan kekunci shift sebaik sahaja anda boot komputer anda. Jalankan Utiliti Disk apabila komputer telah boot sepenuhnya dan memperbaiki semua kesalahan yang ada menggunakan tab Pertolongan Cemas.

Bateri Tidak Akan Mengecas

Lama kelamaan, bateri MacBook Pro anda habis. Bateri yang mati tidak bermaksud bahawa anda perlu segera mengganti MacBook Pro anda, tetapi ini adalah tanda bahawa komputer anda sudah tua. Apple menjalankan program penggantian bateri, yang lebih menjimatkan daripada membeli komputer baru, tetapi anda perlu menilai pilihan anda berdasarkan keadaan cakera keras, perkakasan dan prestasi.

Tidak Akan Menjalankan OS X Semasa

Setiap versi baru OS X Apple sangat meningkatkan spesifikasi perkakasan yang diperlukan untuk menjalankan sistem operasi Apple. Beberapa model MacBook Pro dari pertengahan hingga akhir 2007 mungkin dapat menjalankan sistem operasi terkini, tetapi model lama tidak dapat. Tentukan MacBook Pro mana yang anda miliki dan cari spesifikasi di laman web Apple jika anda tidak pasti sama ada anda memenuhi spesifikasi ini.