Empat Komponen Penting Rancangan Pemasaran

Rancangan pemasaran berfungsi untuk menyediakan organisasi dan arah usaha pemasaran ketika perniagaan mengambil layanan baru, produk atau bahkan bisnis itu sendiri berjalan. Bergantung pada ruang lingkup usaha pemasaran, rancangan pemasaran seringkali dapat membuktikan urusan yang sangat kompleks. Tidak kira seberapa sederhana atau kompleksnya, rancangan pemasaran perlu memasukkan beberapa komponen penting.

Pasaran sasaran

Kepelbagaian minat dan sumber yang ada pada pengguna menjadikan mustahil untuk menarik minat semua orang di pasar dan kebodohan untuk mencuba melakukannya. Dalam keadaan ideal, perniagaan dan produk dikembangkan dengan mempertimbangkan segmen pasaran sejak awal. Faktor demografi boleh menentukan pasaran sasaran - misalnya, memasarkan produk mewah kepada mereka yang berpendapatan tinggi. Faktor psikografi adalah cara lain untuk menentukan pasaran sasaran, seperti hanya memasarkan produk atau perkhidmatan kepada mereka yang mempunyai gaya hidup tertentu. Rencana pemasaran perlu memperincikan profil pasar sasaran ini untuk mengelakkan penyampaian pesanan pemasaran kepada pengguna yang salah.

Strategi Pembezaan

Apabila pelanggan melihat produk dan perkhidmatan sebagai generik, mereka cenderung mengharapkan prestasi yang biasa-biasa saja dan sering kali tidak mahu membayar harga premium. Rancangan pemasaran perlu menetapkan garis pemikiran yang jelas tentang apa yang membezakan produk atau perkhidmatan anda daripada yang lain di pasaran dan memberikannya keunikan. Harga dapat menawarkan strategi pembezaan, tetapi inovasi teknologi, ciri produk dan layanan pelanggan juga dapat memberikan strategi pembezaan yang efektif.

Belanjawan

Seperti aktiviti perniagaan lain, pemasaran harus dilakukan dengan anggaran yang ditentukan. Dalam beberapa kes, pemilik atau pengurusan perniagaan memberikan batas anggaran dan usaha pemasaran dibangun di sekitar kekangan itu. Dalam kes lain, para pembuat keputusan menetapkan tujuan yang luas dan orang-orang yang bertanggung jawab dalam pemasaran mengusulkan anggaran untuk memenuhi tujuan tersebut. Dalam kedua-dua senario tersebut, rancangan pemasaran harus menyertakan anggaran yang terbagi di mana wang dibelanjakan, seperti iklan cetak, tempat televisyen dan pemasaran dalam talian.

Strategi Harga

Rancangan pemasaran harus menetapkan strategi harga untuk produk, perkhidmatan atau perniagaan. Menentukan strategi penetapan harga bergantung pada sebahagian dari tujuan perniagaan, penembusan pasaran berbanding keuntungan, tetapi juga pada sumber kewangan perniagaan. Perniagaan dengan rizab tunai yang besar mungkin menggunakan harga penembusan yang kehilangan wang perniagaan untuk menarik pelanggan pesaing atau mengusir pesaing sepenuhnya. Untuk produk atau perkhidmatan kelas atas, perniagaan mungkin menggunakan harga skim yang menetapkan harga sangat tinggi untuk menarik pelanggan makmur dengan mengorbankan penjualan volume. Apa pun strategi harga yang digunakan oleh perniagaan, ia mesti tetap berjalan dalam jangkauan harga yang diterima untuk perkhidmatan atau produk yang setanding di wilayah tertentu.