Contoh Kelebihan Persaingan dalam Organisasi Untung Untung

Sebilangan besar perniagaan kecil beroperasi sebagai organisasi untung, berharap dapat menghasilkan wang untuk pemiliknya dengan menjual produk dan perkhidmatan. Apabila organisasi menggunakan kemahiran dan sumber daya untuk memperoleh keuntungan yang melebihi purata industri, perniagaan itu mempunyai kelebihan berbanding pesaingnya. Oleh itu, menjana dan mengekalkan kelebihan daya saing adalah tujuan penting bagi perniagaan kerana ia dapat menstabilkan kedudukan pasaran anda dan menawarkan beberapa kelebihan yang berbeza.

Dua Jenis Asas

Guru perniagaan Michael Porter menunjukkan bahawa terdapat dua jenis kelebihan persaingan asas - kelebihan kos dan kelebihan pembezaan. Kelebihan kos wujud apabila syarikat dapat memberikan perkhidmatan atau produk yang sama dengan pesaingnya tetapi dengan kos yang lebih rendah, sedangkan kelebihan pembezaan wujud apabila syarikat memberikan faedah yang melebihi kelebihan produk pesaing. Sebagai contoh, syarikat melukis rumah mungkin menawarkan konsultasi hiasan percuma kepada pelanggannya. Ini membezakan syarikat dari pelukis rumah lain yang tidak menawarkan perkhidmatan itu, atau yang menawarkannya dengan bayaran kepada pelanggan. Pada hakikatnya, kelebihan kos dan kelebihan pembezaan membolehkan perniagaan mencipta nilai bagi pelanggan mereka dan mengekalkan margin keuntungan yang tinggi.

Kelebihan Posisi

Kelebihan daya saing juga boleh dianggap sebagai kelebihan kedudukan. Kelebihan kedudukan menggambarkan kedudukan syarikat dalam kaitannya dengan industri yang lebih luas. Sekiranya syarikat mempunyai kelebihan taktikal daripada pesaingnya, ia mempunyai kelebihan kedudukan. Ini mungkin mewujudkan kelebihan kedudukan ini dengan menawarkan produknya pada titik harga yang lebih rendah atau dengan membuat produk dengan kualiti yang unggul.

Kelebihan Berasaskan Sumber

Sebuah organisasi juga dapat menggunakan sumber daya yang ada - masa, wang, idea dan personel - untuk memaksimumkan kelebihan daya saingnya. Untuk mengembangkan kelebihan berasaskan sumber, perniagaan mungkin memiliki dan menggunakan sumber yang lebih tinggi daripada pesaingnya. Sebagai contoh, syarikat mungkin mempunyai paten atau tanda dagang pada produk yang terkenal atau digunakan secara meluas, atau mungkin mempunyai ekuiti jenama yang unggul. Ini adalah nilai untuk mempunyai nama jenama yang popular - anggap Hoover dikaitkan dengan penyedot debu atau BandAid dikaitkan dengan semua pembalut.

Memanfaatkan Keupayaan

Terkait rapat dengan idea kelebihan berasaskan sumber adalah tanggapan bahawa organisasi dapat memanfaatkan sumber daya manusia dan kemampuan mereka untuk menggunakan bahan atau sumber fizikal dengan berkesan. Salah satu kemampuan tersebut adalah masa pengeluaran yang cepat, yang membawa kepada kemampuan untuk membawa produk ke pasaran lebih cepat daripada pesaing. Sebaik-baiknya kemampuan ini adalah sebahagian daripada rutin pekerja dan membentuk bahagian yang tidak terpisahkan dari budaya organisasi. Bersama-sama, sumber dan keupayaan syarikat membentuk "kecekapan khasnya" Kompetensi membolehkan lebih banyak inovasi, kualiti yang lebih tinggi dan kepuasan pelanggan yang lebih baik, semuanya secara langsung menyumbang kepada kelebihan daya saing.