Belanjawan Pemasaran Yang Menyertakan Penyata Kewangan Pro Forma

Membangunkan anggaran pemasaran adalah penting untuk memastikan pertumbuhan perniagaan anda dengan betul. Anggaran anda yang ada harus dikaji setiap tahun dan disesuaikan bergantung pada penjualan tahun sebelumnya dan matlamat anda untuk masa depan. Namun, mungkin ada kalanya, seperti ketika anda pertama kali memulakan, ketika anda mesti menggunakan penyata kewangan dengan maklumat pro forma, yang merupakan ramalan anggaran pendapatan dan pendapatan anda.

Rancangan Pemasaran

Rancangan pemasaran untuk perniagaan kecil anda adalah peta yang mengarahkan anda ke khalayak sasaran anda dan keuntungan yang optimum. Anda perlu mengiklankan dalam format yang berbeza untuk menarik perhatian pasaran anda dan menanda logo dan gambar syarikat anda. Menempatkan iklan di buku telefon, dalam talian, di surat khabar dan di sepanduk dapat mengarahkan prospek ke produk atau perkhidmatan anda. Membuat kehadiran di laman web rangkaian sosial membantu anda berhubung dengan pelanggan anda. Pengirim surat dan kupon, selain penglibatan masyarakat, letakkan nama anda di hadapan penduduk di kawasan setempat anda.

Penyataan Pro Forma

Penyata kewangan pro forma digunakan untuk memproyeksikan pendapatan dan perbelanjaan anda. Sama ada perniagaan anda mapan atau baru, anda mesti menganggarkan aktiviti kewangan anda semasa merancang masa depan. Sekiranya anda mempunyai pernyataan sebelumnya, ramalan anda mungkin lebih tepat daripada yang dinyatakan untuk syarikat yang masih dalam pembangunan. Dengan perniagaan baru, menganalisis kewangan syarikat dalam industri anda membantu anda menentukan perbelanjaan, harga, jumlah dan faktor lain yang akan mempengaruhi kejayaan anda.

Pembangunan Belanjawan

Menggunakan penyata kewangan pro forma anda untuk mengembangkan belanjawan pemasaran anda membantu anda memilih strategi pengiklanan yang paling berkesan. Salah satu cara untuk menentukan berapa banyak perbelanjaan untuk pemasaran adalah dengan memperuntukkan sebahagian daripada hasil yang diunjurkan, seperti 5 atau 10 peratus, untuk mengiklankan perniagaan anda. Setelah anda mengetahui berapa banyak wang yang harus anda belanjakan, anda dapat memutuskan di mana ia digunakan dengan sebaiknya. Contohnya, jika pendapatan pro forma tahunan anda adalah $ 100,000, maka anda mungkin mempunyai anggaran pemasaran sebanyak $ 10,000. Untuk buku telefon dan iklan cetak lain, peruntukkan kira-kira $ 5,000, bergantung pada ukuran iklan anda. Sepanduk 5-kaki-3-kaki untuk digantung di acara komuniti adalah $ 100, sementara pengirim surat dan kupon mungkin merupakan perbelanjaan $ 2,500, berdasarkan kawasan yang anda lindungi. Baki $ 2.400 boleh dibelanjakan untuk seni grafik dan produk promosi hadiah, seperti kemeja-T, topi dan beg,untuk menjenamakan gambar anda.

Pertimbangan

Semasa menggunakan penyata kewangan pro forma untuk menetapkan anggaran pemasaran anda, tinjau ketepatan unjuran anda secara berkala sepanjang tahun. Sekiranya anda mengalami penjualan yang tidak turun naik atau meningkat secara berterusan, anda mungkin perlu mengubah arah pengiklanan anda. Berhati-hatilah dengan menandatangani kontrak jangka panjang yang melibatkan iklan biasa, seperti di surat khabar dan radio, untuk mendapatkan potongan harga. Mungkin perlu mencuba strategi yang berbeza daripada yang anda jangkakan pertama kali akan membawa anda perniagaan yang paling banyak.