Cara Memulakan Perniagaan Kad Telefon Prabayar Maya

Perniagaan kad panggilan sebenarnya adalah perniagaan panggilan VoIP. Apabila pengguna membeli kad panggilan di kedai runcit atau kedai runcit, dia sebenarnya membeli beberapa minit dari perniagaan Protokol Suara melalui Internet anda. Kerana VoIP adalah transmisi suara melalui rangkaian protokol Internet, ia dapat ditawarkan dengan harga yang jauh lebih rendah kepada pengguna daripada biaya panggilan telefon jarak jauh rata-rata. Tetapi untuk memulakan perniagaan ini, anda memerlukan beberapa perkhidmatan dan perisian dan peralatan khas untuk menjadikan perkhidmatan ini dapat dipercayai oleh pemanggil.

1

Kontrak perkhidmatan penyedia perisian bil VoIP. Perisian penagihan adalah salah satu aspek terpenting dalam perniagaan kad panggilan kerana perisian penagihan yang tepat mengesan panggilan dan memastikan mereka melalui sistem dan ditagih dengan betul.

2

Berunding dengan perkhidmatan penagihan kad panggil yang berbeza untuk melihat perkhidmatan dan bayaran mereka. Cari aplikasi perakaunan yang menawarkan kemudahan penggunaan, namun penjejakan akaun yang lengkap, termasuk perkhidmatan pembuatan pin kad, pelaksanaan tarikh luput, perkhidmatan percetakan kad, yuran penggunaan, pendaftaran kad pra-bayar dan pasca-bayar.

3

Pilih perkhidmatan penagihan kad panggilan yang mempunyai perkhidmatan yang lebih lengkap. Cari syarikat yang menawarkan latihan dalam kawalan dan pelaksanaan aplikasi, syarikat yang telah memperpanjang waktu perkhidmatan dan sokongan. Selesaikan semua kursus latihan yang membantu anda mengawal penggunaan perisian.

4

Cari dan beli pelayan komputer dengan kelajuan pemproses yang cukup dan keupayaan cakera keras untuk menangani sekurang-kurangnya 500 panggilan pada satu masa. Berunding dengan penyedia perisian penagihan kad panggilan yang berbeza untuk mendapatkan spesifikasi pelayan mereka. Cari sesuatu yang mempunyai CPU Quad Xeon, sekurang-kurangnya 4Gb RAM dan cakera keras RAID Solid State yang besar. Beli dua pelayan seperti itu jika boleh, kerana anda memerlukan pelayan sandaran sekiranya gagal.

5

Pilih lokasi pejabat di kawasan metropolitan yang besar sehingga anda dapat memperoleh perkhidmatan Internet berkelajuan tertinggi.

6

Berunding dengan beberapa penyedia perkhidmatan internet kerana salah satu elemen terpenting adalah perkhidmatan Internet yang anda gunakan. Pilih dua hingga tiga penyedia dan buat pusat kolokasi untuk mengimbangi kependaman Internet atau penurunan.

7

Cari syarikat kontrak yang menawarkan 1-800 Nombor Panggilan Masuk Langsung (JPS) untuk negeri atau kawasan yang anda mahu pelanggan hubungi. Anda boleh menemui beberapa penyedia dalam talian seperti Alcazar Networks, Adam's Telecom atau CheckBox, yang dapat membantu anda dengan keperluan JPS anda.

8

Cari penyedia VoIP jarak jauh yang tepat. Tidak seperti perkhidmatan telefon biasa, perkhidmatan VoIP sangat berbeza dari segi kualiti. Cari penyedia yang boleh dipercayai yang membolehkan anda menguji perkhidmatan. Sebilangan besar penyedia kualiti menawarkan perkhidmatan ini tanpa diminta. Dengarkan respons yang bergema dan tertunda, semasa menguji perkhidmatan. Tentukan sama ada hubungan komunikasi yang anda rasa selesa untuk bercakap untuk jangka masa yang panjang.

9

Pilih beberapa penyedia VoIP, kerana kebanyakan fokus pada wilayah tertentu di dunia. Dengan menggunakan beberapa syarikat penerbangan, anda dapat memfokuskan penjualan anda ke lokasi dunia. Lihatlah perkhidmatan yang ditawarkan oleh penyedia seperti Velocity Dial LLC, ACE Packet atau Atlas Voice untuk mencari pilihan perkhidmatan VoIP.

10

Pesan kad panggil yang dicetak. Selalunya perkhidmatan perisian penagihan ini menjadikannya untuk anda. Ingatlah bahawa kebanyakan perkhidmatan memerlukan anda mencetak minimum 10,000 kad.

11

Pasarkan kad anda ke kedai runcit, kedai serbaneka dan kedai milik asing di mana pelanggan membeli perkhidmatan yang berkaitan dengan negara asal mereka.