Cara Mengira Potongan Jaminan Sosial

Jaminan Sosial adalah cukai gaji yang diamanatkan oleh pemerintah Amerika Syarikat yang menyediakan dana persaraan kepada warganegara yang sebaliknya tidak akan mempunyai pendapatan setelah bersara. Akta Jaminan Sosial menubuhkan sistem ini, dan Akta Sumbangan Insurans Persekutuan menggariskan peraturan untuk penahanan. Sebagai pemilik perniagaan kecil, adalah tanggungjawab anda untuk mengikuti garis panduan FICA dan memotong jumlah cukai Jaminan Sosial yang sewajarnya dari setiap pekerja anda, bergantung pada gaji kasarnya. Potongan ini dibuat setiap tempoh gaji. Anda kemudian membayar jumlah potongan sepenuhnya kepada Pentadbiran Keselamatan Sosial setiap tahun.

1

Gandakan kadar gaji setiap jam pekerja dengan bilangan jam dia bekerja selama seminggu. Nombor ini adalah gaji kasar pekerja untuk minggu ini.

2

Gandakan gaji kasar pekerja untuk minggu ini dengan 6.2 peratus (0.062). Nombor ini adalah jumlah cukai Jaminan Sosial yang perlu dibayar oleh pekerja selama seminggu.

3

Simpan setiap pembayaran Jaminan Sosial mingguan dalam akaun simpanan khusus. Jangan menyentuh dana ini untuk tujuan lain.

4

Isi W-2c untuk setiap pekerja pada akhir tahun. Kirimkan borang bersama jumlah keseluruhan potongan Jaminan Sosial mingguan kepada Pentadbiran Keselamatan Sosial setiap tahun.