Pemberian untuk Jurugambar Hitam

Walaupun hanya sebilangan kecil sumber pemberian wang yang menawarkan wang untuk seniman minoriti, banyak program menyediakan dana yang mungkin layak diambil oleh jurugambar hitam. Kerajaan negeri dan persekutuan, syarikat fotografi, syarikat dan organisasi fotografi menawarkan geran untuk jurugambar, tetapi biasanya hanya untuk menyokong projek. Program tertentu hanya menawarkan wang untuk organisasi bukan untung, sementara yang lain menyediakan dana untuk jurugambar individu. Pedoman pemberian dana berbeza-beza, dan mungkin membatasi pembiayaan untuk projek yang menangani jenis masalah tertentu atau yang menargetkan khalayak tertentu.

Pemberian Kerajaan

Sebilangan kecil program kerajaan persekutuan dan negeri menawarkan geran yang boleh diterima oleh jurugambar dan organisasi media. National Endowment for the Arts menawarkan program hibah Arts in Media, yang membantu menyokong projek seni media yang memfokuskan pada seni lain, seperti teater, tarian, sastera muzik, dan projek yang dianggap sebagai karya seni yang berdiri sendiri. NEA hanya memberikan geran Arts in Media kepada AS, organisasi bebas cukai. Projek yang dibiayai oleh program Arts in Media mestilah untuk pengedaran nasional melalui media seperti DVD, laman web, radio atau televisyen.

Kerajaan negeri sering menawarkan geran melalui agensi kesenian yang dikendalikan oleh kerajaan. Sebagai contoh, Majlis Kesenian Missouri memberikan geran melalui Program Kesenian Minoriti, yang membantu menyokong projek yang mensasarkan khalayak dalam pelbagai komuniti. Program Missouri memberikan keutamaan kepada kumpulan seni dan organisasi yang dikendalikan oleh golongan minoriti.

Geran Korporat

Beberapa syarikat menaja program hibah untuk membantu menyokong seni. Sebagai contoh, Adobe Systems menawarkan geran kepada organisasi bukan untung untuk membantu membiayai pameran atau pengeluaran program multimedia dan seni visual. Program hibah Adobe juga menyokong program pendidikan yang mengajar seni sebagai kaedah untuk menangani masalah dalam masyarakat. Program ini memberi keutamaan kepada projek-projek yang melibatkan hubungan kreatif dengan individu dan organisasi dan yang menangani masalah dengan cara yang inovatif dengan memasukkan seni, teknologi dan sains.

Geran Profesional

Syarikat yang menggunakan fotografi dalam perniagaan mereka mungkin menawarkan geran untuk jurugambar profesional. Contohnya, Getty Images, syarikat gambar saham, menaja program Grants for Editorial Photography. Sehingga Julai 2011, program Getty menawarkan geran hingga $ 20,000 untuk membantu menyokong projek peribadi yang dihasilkan oleh jurnalis foto. Syarikat ini juga menawarkan program Grants for Good, yang memberikan wang untuk membantu membayar projek berdasarkan cerita, yang menghasilkan imej untuk organisasi bukan untung. Getty memberikan kelayakan Grants for Good kepada jurugambar, agensi komunikasi dan pembuat filem dan menawarkan anugerah sehingga $ 15,000. Penerima geran boleh memilih organisasi bukan untung yang mereka mahu menghasilkan projek.

Geran Terbuka

Beberapa organisasi fotografi bukan untung menawarkan geran kepada jurugambar yang karya atau projek mereka anggap layak untuk dibiayai. Sebagai contoh, Aaron Siskind Foundation menaja program Fellowship Individu Fotografer, yang menawarkan penghargaan untuk artis dan jurugambar berasaskan foto yang memiliki kediaman tetap atau kewarganegaraan di Amerika Syarikat. Program Siskind meluaskan kelayakan kepada jurugambar profesional dan amatur, berumur 21 tahun dan lebih tua, tetapi tidak memberikan wang kepada pelajar kolej. Penerima geran boleh menggunakan wang untuk menghasilkan projek yang berkaitan dengan apa sahaja perkara, menggunakan teknik fotografi tradisional atau proses eksperimen. Program Individu Fotografer Fellowship menawarkan geran maksimum $ 10,000, pada bulan Julai 2011.