Cara Memulakan Perniagaan Lawatan Kayak

Lawatan berkayak memberi peluang kepada peminat luar untuk menghabiskan hari di atas air dengan panduan berpengalaman. Mempunyai akses ke pelbagai badan air dapat membantu anda menarik banyak jenis orang. Untuk menjalankan perniagaan yang berjaya, anda akan bertanggungjawab untuk merancang laluan lawatan kayak yang menyeronokkan dan mencabar; merancang pengangkutan ke dan dari perairan; mengajar teknik berkayak asas, menengah dan maju; dan menguruskan pekerja.

1

Hubungi jabatan tempatan dan hidupan liar setempat anda untuk menentukan jenis lesen atau izin yang diperlukan untuk memulakan perniagaan pelancongan kayak di kawasan anda. Anda mungkin perlu melengkapkan latihan keselamatan air, latihan hidupan liar atau lulus ujian kayak atau ujian pensijilan pelatih untuk menjalankan perniagaan anda secara sah.

2

Daftarkan perniagaan pelancongan kayak anda dengan setiausaha pejabat negeri di negeri anda sekiranya membentuk syarikat, perkongsian atau syarikat terhad. Memohon lesen perniagaan melalui pejabat kerani daerah atau pejabat pentadbiran perniagaan kecil di kawasan anda. Memohon nombor pengenalan majikan (EIN) untuk digunakan pada cukai dan dokumen perniagaan melalui Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri (IRS). Beli tanggungjawab am, kenderaan, pampasan pekerja, harta dan insurans produk dari penyedia insurans berlesen.

3

Beli kayak dan peralatan, seperti penyelamat nyawa, kit pertolongan cemas dan dayung. Tentukan jumlah maksimum orang yang anda ingin beri lawatan pada satu masa sehingga anda dapat membeli jumlah kayak yang betul.

4

Sewa kemudahan simpanan atau ruang niaga komersial untuk menyimpan kayak atau menjual barang-barang luar seperti kayak, kano, peralatan perkhemahan, pakaian dan aksesori. Hubungi ejen harta tanah komersial untuk mencari lokasi yang sesuai. Beli kenderaan syarikat untuk mengangkut kayak, peralatan dan pelancong ke dan dari lokasi pertemuan dan perairan.

5

Rancangkan laluan pelancongan kayak. Menawarkan lawatan setengah hari, sepanjang hari atau berbilang hari di pelbagai perairan untuk menarik minat kayak pemula, pertengahan dan maju. Rancang untuk berkhemah semalaman di perkhemahan tempatan jika menawarkan lawatan beberapa hari. Menyediakan pengangkutan ke dan dari lokasi pertemuan semasa menawarkan lawatan setengah hari atau sepanjang hari.