Maklumat PC Tablet untuk Pemula

Mungkin kelihatan sukar dipercayai, memandangkan kelaziman komputer tablet di pasaran, tetapi komputer tablet baru ada sejak tahun 2010. Ketika itulah Apple melancarkan iPad, dan tidak lama kemudian jenama lain mengikuti sendiri dengan menggunakan skrin sentuh, siap untuk Web, komputer rata. Sekarang, tablet adalah bagian biasa dari lingkungan pejabat, digunakan dalam pertemuan untuk mencatat atau menunjukkan gambar dan persembahan. Anda dan pekerja anda harus mengetahui asas penggunaan tablet.

Kemudahalihan

Tablet dirancang untuk digunakan semasa bergerak, yang bermaksud mereka mempunyai jangka hayat bateri yang lama dan keupayaan Internet tanpa wayar yang membolehkan anda membawa mereka ke mana sahaja. Beberapa tablet bahkan dapat disambungkan ke paket data selular, yang bermaksud anda boleh memeriksa e-mel dan melayari Internet dari mana sahaja anda mempunyai liputan sel. Pelan ini memerlukan kos tambahan, tentu saja, tetapi mungkin sesuai jika anda perlu bekerja dan tidak selalu bergantung pada ketersediaan rangkaian Wi-Fi.

Aplikasi

Pada tablet, program disebut "aplikasi" dan mereka melakukan semua perkara di tablet anda. Sekiranya anda ingin memeriksa akaun Gmail anda, ada aplikasi Gmail. Sekiranya anda ingin mengambil gambar dan membuatnya kelihatan lama, ada aplikasi untuk itu juga. Untuk memuat turun aplikasi, anda memerlukan akaun khusus untuk pengeluar tablet anda. Pada tablet Android, anda menggunakan akaun Google; pada iPad, anda menggunakan ID Apple. Selepas anda mempunyai akaun, anda boleh mencari dan memuat turun aplikasi terus di tablet. Sebilangan aplikasi percuma dan beberapa berharga beberapa dolar, tetapi anda akan selalu diminta untuk pengesahan sebelum membayar aplikasi.

PC Tablet Plus PC biasa

Untuk memuatkan media pada tablet, termasuk foto, video dan muzik, anda perlu menyambungkan tablet ke PC anda dari semasa ke semasa. Ini juga salah satu cara mengecas bateri dalam tablet. Setiap syarikat membuat perisian penyegerakannya sendiri untuk mempermudah proses memuatkan multimedia: untuk tablet Samsung, anda menggunakan Kies; untuk peranti HTC, anda menggunakan SyncManager. Anda juga menggunakan perisian untuk membuat cadangan kandungan di tablet anda, termasuk foto yang anda ambil atau catatan yang anda tulis.

Interaksi

Perbezaan utama antara PC tablet dan PC standard adalah cara anda berinteraksi dengan peranti. Telah ada tetikus dan papan kekunci, yang keduanya telah diganti dengan hujung jari anda. Untuk membuka aplikasi, ketik ikonnya. Untuk menaip, ketik medan di mana anda dapat memasukkan teks dan menggunakan papan kekunci di layar, baik dengan satu jari atau dengan meletakkan tablet rata dan mengetik seperti papan kekunci standard. Setiap tablet memiliki butang di sekitar tepi layar untuk mengontrol volume dan menghidupkan dan mematikan layar, dan semua tablet memiliki butang "Beranda" yang mengembalikan Anda ke layar utama. Anda boleh menggesek untuk menukar skrin atau beralih melalui e-mel, atau anda boleh "mencubit-untuk-zum" (di mana anda mencubit dua jari atau menyebarkannya) untuk memperbesar dan memperkecil foto atau halaman Web.