Cara Memotivasikan Pekerja Anda Tanpa Gaji

Syarikat kecil dengan anggaran terhad sering menghadapi masalah memotivasi pekerja tanpa memanfaatkan sumber kewangan yang tertekan. Sebenarnya, menjadi kreatif dengan motivasi dan insentif dapat menghasilkan hasil yang lebih baik daripada insentif tunai. Pekerja sering menghargai insentif ketara daripada insentif tunai, perhatikan Scott A. Jeffrey dan Victoria Schaffer dalam artikel yang diterbitkan dalam "Tinjauan Pampasan & Manfaat." Bob Nelson, pengarang "1001 Cara Memberi Ganjaran kepada Karyawan," menyatakan bahawa pengiktirafan peribadi yang bijaksana adalah apa yang benar-benar memotivasi pekerja untuk melakukan.

Berkomunikasi dengan Berkesan

Langkah pertama untuk mendapatkan hasil yang anda mahukan adalah menyampaikan harapan anda dengan jelas. Apabila anda memberikan garis panduan yang jelas untuk prosedur dan harapan kerja, pekerja anda tidak perlu meneka apa yang anda mahukan. Maklum balas yang kerap, baik positif dan negatif, memberitahu pekerja bahawa anda memperhatikan usaha mereka dan mengambil minat peribadi terhadap pekerjaan mereka. Mendengarkan cadangan mereka dan mendapatkan maklum balas mereka mengenai tugas membolehkan mereka mengetahui bahawa anda menghargai pengetahuan dan kepakaran mereka.

Beri Peluang

Apabila anda memberi pekerja kepemimpinan peranan, anda melaburkannya dengan kepercayaan dan mengenali kebolehannya secara diam-diam. Sekiranya anda ingin melihat seorang pekerja bersinar, beri dia peluang untuk menggilap kemahirannya. Hantar dia ke seminar di luar lokasi atau biarkan dia mewakili syarikat itu di acara komuniti. Kenal pasti peluang yang menyelaraskan tujuan peribadi pekerja dengan tujuan keseluruhan bagi syarikat dan gunakannya untuk mendorong pekerja anda memenuhi harapan anda.

Memupuk Semangat Berpasukan

Pekerja yang merasa seperti mereka berada dalam pasukan mengambil tanggungjawab peribadi untuk kejayaan syarikat. Apabila anda meminta nasihat dan cadangan dari semua pekerja, anda mendorong suasana penyertaan. Pakaian seragam di tempat kerja, jaket syarikat dan lambang kepunyaan lain juga memupuk perasaan menjadi sebahagian daripada keseluruhan roda gigi di mesin. Semangat berpasukan dapat membuahkan hasil dalam peningkatan produktiviti dan tempat kerja yang lebih bahagia.

Beri Pengiktirafan

"Pengiktirafan untuk pekerjaan yang dilakukan dengan baik adalah pendorong utama prestasi pekerja," tulis Nelson dalam pengantar bukunya. Pengiktirafan orang ramai, seperti penghargaan atau tepuk tangan pada perjumpaan staf, memberi penghargaan sosial kepada pekerja untuk prestasi yang baik, tetapi pujian santai dan tidak rasmi yang disampaikan secara bertahap dapat menjadi lebih efektif. Untuk menjadi yang paling berkesan, Nelson menjelaskan, pengiktirafan haruslah spesifik, tepat waktu dan ikhlas. Tidak banyak yang perlu diingat untuk mengatakan, "Terima kasih telah menginap semalam. Kami tidak akan selesai tanpamu." Itu adalah pertukaran harian yang mewujudkan tempat kerja yang memotivasi.

Menguatkan secara Kreatif

Dalam "Buku Panduan Pengurus Dinamik: Motivasi Karyawan," Dave Donelson menceritakan tentang pengurus kedai kereta yang memberikan Corvette kepada salah seorang pekerjanya. Motor kereta telah dirampas, jadi kos untuk syarikat itu tidak ada artinya. Bagi pekerja, itu adalah pemenuhan impian. Sebilangan besar ganjaran yang nyata tidak akan menjadi rumit, tetapi setiap perniagaan mempunyai sumber daya yang akan menjadi pendorong kuat. Eksploitasi kereta syarikat, mata ganjaran pada kad kredit perniagaan atau pengaruh CEO dengan pemilik restoran tempatan untuk memberikan hadiah yang tidak akan dilupakan oleh pekerja anda.