Kelebihan Perancangan Kewangan

Menguruskan wang tidak datang secara semula jadi atau mudah bagi semua orang. Sama ada anda mempunyai sedikit pengalaman dalam mengurus wang atau anda tidak pasti bagaimana menangani kos atau perbelanjaan tertentu, perancang kewangan mungkin berguna. Kelebihan perancangan kewangan merangkumi banyak aspek kehidupan seseorang - dari penganggaran dan merancang pembelian besar, hingga merancang perkara yang tidak dijangka dan meninggalkan harta pusaka.

Penjagaan Pencegahan Kewangan

Perancang kewangan dapat membantu anda menganalisis kewangan semasa dan menunjukkan kekuatan dan kelemahan anda. Sekiranya anda tidak begitu pandai menguruskan wang anda sendiri, anda mungkin tidak menyedari bahawa sebahagian daripada perbelanjaan atau keputusan kewangan anda menyebabkan anda kehilangan wang. Selain itu, jika anda menerima sejumlah besar wang - seperti dari harta pusaka - perancang kewangan dapat membantu anda menguruskan wang dengan bertanggungjawab, dengan cara yang dapat membantu memperluas nilainya atau menambahnya melalui pelaburan pintar.

Perancangan Luar Jangka

Masa depan tidak menentu dan sukar untuk membayangkan bagaimana anda atau keluarga anda dapat menangani kejadian yang tidak dijangka, seperti kematian atau penyakit. Perancang kewangan dapat membantu anda menganalisis potensi dan melindungi kewangan anda. Contohnya, anda boleh membuat surat kuasa yang berkuat kuasa jika anda menjadi kurang upaya. Ini membolehkan seseorang membuat keputusan bagi pihak anda apabila anda tidak dapat melakukannya secara fizikal.

Membiayai Pembelian Besar

Tuisyen kuliah, kereta baru atau rumah baru adalah perbelanjaan biasa yang memerlukan sejumlah besar wang. Anda mungkin tidak mempunyai wang untuk menampung keseluruhan perbelanjaan. Perancangan kewangan dapat membantu anda menentukan sama ada anda memerlukan pilihan pembiayaan jangka pendek - seperti pinjaman - atau jika anda harus menyisihkan wang dari masa ke masa dan mempunyai cukup wang untuk menampung kos ketika tiba masanya untuk membuat pembelian.

Perancangan Harta Tanah

Perancangan harta tanah merangkumi perancangan kewangan. Kerumitan bergantung pada keadaan individu. Sebagai contoh, perancangan kewangan dapat membantu anda memutuskan bagaimana menangani meninggalkan warisan kepada anak di bawah umur atau menyusun rancangan harta pusaka anda untuk melindungi warisan waris dari pemiutangnya.