Teknik Pemasaran Yang Digunakan untuk Meningkatkan Penjualan

Meningkatkan pendapatan atau penjualan adalah salah satu daripada beberapa objektif pemasaran yang biasa. Syarikat sering menggunakan objektif ini pada mulanya untuk membina asas pelanggan, dan seiring berjalannya waktu, untuk menghasilkan aliran tunai atau untuk menukar barang dagangan hampir pada akhir musim. Beberapa teknik pemasaran khusus berfungsi dengan baik dalam mendorong penjualan.

Kepelbagaian Produk

Pemasaran dan penyelidikan produk adalah elemen pemasaran yang bertujuan meningkatkan keinginan penawaran anda untuk pasaran sasaran. Ini termasuk pengembangan produk "baru dan lebih baik". Syarikat sering mengemas kini dan melancarkan versi baru produk yang berjaya, seperti Apple iPad atau Sony Playstation, sebagai cara untuk mendorong penjualan dari pengguna yang berpuas hati dengan versi sebelumnya. Selain itu, syarikat boleh memanfaatkan jenama yang kuat untuk berkembang ke dalam kategori produk yang serupa atau tidak berkaitan. Ini membolehkan peningkatan penjualan kepada pelanggan sedia ada yang mempercayai jenama dan reputasi syarikat.

Kepelbagaian Pasaran

Alternatif untuk mempelbagaikan produk anda adalah dengan mempelbagaikan pasaran anda. Ini bermaksud menarik pelanggan baru dengan produk atau format yang ada. Syarikat dengan produk mewah yang berjaya boleh menawarkan pilihan jarak rendah hingga pertengahan bagi pembeli ekonomi untuk menarik pasaran baru. Ini mungkin tidak menawarkan potensi keuntungan yang sama dengan penyelesaian mewah, tetapi memberikan akses ke pasaran baru dan jumlah penjualan yang lebih tinggi.

Promosi Jualan

Salah satu cara untuk mendorong penjualan, selalunya dengan mengorbankan keuntungan jangka pendek, adalah penggunaan promosi penjualan. Ini termasuk pelbagai tawaran promosi berdasarkan harga untuk menarik pelanggan yang mementingkan anggaran. Kupon, potongan peratus, potongan harga, pemberian hadiah dan tawaran percuma beli-satu-mendapat-satu adalah antara promosi biasa. Teknik ini biasanya digunakan oleh syarikat baru atau syarikat sedia ada yang berusaha menjana wang tunai cepat atau membersihkan inventori. Penggunaan berlebihan boleh memberi kesan negatif terhadap keuntungan jangka panjang dan imej jenama.

Mengiklankan

Iklan tradisional, melalui media siaran, cetak dan digital, biasanya digunakan untuk melaksanakan objektif komunikasi pemasaran jangka panjang. Walau bagaimanapun, mesej yang berkesan biasanya meningkatkan hasil penjualan secara beransur-ansur dari masa ke masa. Artikel "Usia Iklan" pada bulan Ogos 2012 menyatakan bagaimana gabungan produk Wendy dan menu baru, dengan iklan berkesan yang menekankan pengalaman bersantap santai dengan harga makanan segera. Usaha tersebut membuahkan hasil dengan prestasi penjualan suku tahunan yang lebih kuat sebelum artikel ini.

Jaminan

Apabila pengguna dan perniagaan membeli produk dan perkhidmatan, mereka menanggung risiko. Salah satu cara untuk mengurangkan risiko dan meningkatkan aktiviti membeli adalah dengan memberi jaminan mengenai pengalaman pelanggan. Jaminan dan jaminan produk atau perkhidmatan adalah dua jaminan umum yang ditawarkan oleh pengeluar dan penjual semula. Jaminan atau jaminan bermaksud bahawa jika pelanggan mempunyai pengalaman yang tidak memuaskan, anda menawarkan bayaran balik, produk atau perkhidmatan percuma, pembaikan percuma atau bentuk pembalasan lain. Menawarkan jaring keselamatan ini, bersama dengan pulangan produk yang fleksibel, membolehkan pelanggan membeli peluang lebih riang.