Cara Berurusan Dengan Pekerja Yang Sering Menelefon

Ketidakhadiran adalah masalah dalam perniagaan apa pun, tetapi perniagaan kecil akan merasakan kesannya dengan lebih tajam kerana saiznya yang kecil. Walaupun syarikat yang lebih besar mungkin mempunyai sumber untuk mengimbangi ketidakhadiran, seorang pekerja boleh membentuk peratusan besar dari keseluruhan tenaga kerja dalam organisasi yang lebih kecil, dan perniagaan mungkin tidak memiliki tahap kepegawaian - atau orang lain yang mempunyai kemahiran dan pengetahuan - untuk membuat liputan kerja. Pengurus mesti berurusan dengan cepat dengan pekerja yang sering memanggil, baik untuk mengurangkan kesan terhadap produktiviti dan untuk menunjukkan kepada seluruh tenaga kerja bahawa penyalahgunaan cuti sakit tidak akan diterima.

1

Mendokumentasikan cuti dan kenal pasti jika ada corak, seperti memanggil orang sakit sehari selepas hujung minggu percutian atau semasa permainan rumah besbol. Cara mudah untuk mengenal pasti corak adalah dengan membuat petak kotak yang mewakili Isnin hingga Ahad. Warnakan petak yang dipanggil pekerja sakit, gunakan warna yang berbeza untuk mengenal pasti hari dan cuti hujung minggu, dan warna lain untuk hari cuti pekerja. Ini menyediakan carta visual yang anda juga boleh gunakan untuk menyoroti banyak ketidakhadiran dalam perbincangan anda dengan pekerja.

2

Kenal pasti jika ketidakhadiran pekerja disebabkan oleh alasan yang dilindungi dan balas dengan betul. Contohnya, anda mungkin memberi pekerja kertas kerja untuk memohon Cuti Perubatan Keluarga atau menjadualkan pertemuan proses interaktif untuk membincangkan kemungkinan penginapan.

3

Jadualkan pertemuan dengan pekerja untuk membincangkan kebimbangan anda sekiranya ketidakhadiran bukan disebabkan oleh alasan yang dilindungi. Berikan salinan dokumentasi anda kepada pekerja mengenai kehadirannya. Tanya pekerja jika dia dapat melihat mengapa anda bimbang. Tarik perhatian pekerja kepada sebarang corak yang mencurigakan - seperti memanggil pada hari Jumaat dan Isnin - dan minta dia menjelaskan.

4

Tekankan kesan ketidakhadiran pekerja terhadap rakan sekerja - yang harus melepaskan kelonggaran - dan organisasi secara keseluruhan, yang mengalami penurunan produktiviti apabila pekerjaan tidak selesai. Maklumkan kepada pekerja bahawa syarikat menganggap kehadiran sebagai keutamaan dan minta pekerja mencadangkan cara dia dapat meningkatkan kehadirannya.

5

Letakkan pekerja pada rancangan peningkatan prestasi. Pelan ini mungkin memerlukan pengesahan cuti sakit oleh doktor setiap kali pekerja memanggil atau memasukkan ambang tertentu yang boleh diterima untuk ketiadaan. Memberi amaran kepada pekerja mengenai akibat daripada kegagalan untuk memperbaiki diri.

6

Ikutilah pekerja dengan kerap. Sekiranya ketidakhadiran yang tidak dilindungi secara berlebihan terus berlaku, didisiplinkan pekerja pada tahap yang semakin parah, hingga dan termasuk pemberhentian kerja.