Cara Melakukan Tata Letak Tri-Lipat di InDesign

Apabila anda membuat brosur tiga kali ganda, merancang susun atur yang berkesan adalah kunci untuk mempromosikan perniagaan baru dan menarik pelanggan tempatan. Setiap panel dalam brosur digunakan untuk menyampaikan mesej tertentu dan memotivasi pembaca. Sebelum anda merancang susun atur di InDesign, bagaimanapun, muat turun templat brosur tiga kali ganda dari laman web Adobe Exchange. Sebaik sahaja anda memuat turun templat pilihan anda, anda boleh menggunakan perisian grafik untuk menambahkan teks dan gambar digital ke setiap enam panel dalam brosur.

1

Buka penyemak imbas Web pilihan anda dan navigasi ke laman web Adobe InDesign Templates.

2

Ketik "tiga kali lipat" tanpa tanda petik di bidang "Search InDesign" dan klik butang "Search". Senarai templat tiga kali lipat yang tersedia akan muncul di skrin.

3

Tinjau senarai dan pilih templat pilihan anda. Klik butang "Muat turun".

4

Masukkan ID dan kata laluan Adobe anda, dan kemudian klik butang "Masuk". Sekiranya anda tidak mempunyai akaun Adobe, klik butang "Buat Akaun Adobe" dan daftar untuk mendapatkan akaun percuma. Setelah log masuk ke akaun Adobe anda, kotak dialog "Buka" akan muncul.

5

Centang kotak di sebelah "Buka dengan", pilih Adobe InDesign dan klik "OK." Templat tiga kali ganda akan dibuka secara automatik di InDesign. Anda akan melihat tiga panel di bahagian atas templat dan tiga panel di bahagian bawah. Panel di bahagian paling kanan templat atas memaparkan isi pada penutup depan, bahagian tengah akan menjadi bahagian belakang brosur, panel di sebelah kiri akan dilihat ketika bahagian depan brosur dibuka, dan panel pada templat bawah memaparkan maklumat di bahagian dalam brosur.

6

Klik butang "T" di sebelah kiri layar dan buat kotak teks di panel paling kanan di templat atas. Tambahkan teks ke bahagian depan brosur dan bereksperimen dengan gaya, warna dan saiz fon yang berbeza. Bahagian depan brosur harus menarik secara visual dan sering mengandungi maklumat syarikat, dan juga foto. Untuk menambahkan gambar, pilih "Rectangle Tool" dan tekan "CTRL + D" pada papan kekunci. Navigasi folder anda dan pilih gambar pilihan anda.

7

Reka bentuk bahagian belakang brosur dengan menambahkan teks ke panel tengah pada templat atas. Panel belakang sering digunakan untuk menampilkan maklumat hubungan, termasuk alamat fizikal, nombor telefon dan alamat e-mel, serta logo syarikat.

8

Sesuaikan penutup belakang luar, yang merupakan panel di sebelah kiri templat atas. Bahagian belakang belakang sering mengandungi testimoni, borang pendaftaran, kupon atau garis kosong untuk mencatat.

9

Reka bentuk bahagian dalam brosur tiga kali ganda dengan memulakan dengan penutup depan bahagian dalam. Panel kiri pada templat bawah akan digunakan untuk membuat penutup depan dalam. Ini adalah tempat untuk meletakkan mesej kritikal mengenai subjek anda yang anda mahu pembaca anda; ini adalah bahagian paling penting dalam brosur kerana ini adalah halaman pertama yang akan dilihat oleh pembaca ketika dia membukanya. Sampul depan sering mengandungi soalan dan jawapan yang memberitahu pembaca mengapa dia harus menghadiri acara tersebut atau menggunakan produk atau perkhidmatan tertentu.

10

Lengkapkan susun atur dalaman dengan menambahkan teks ke panel tengah dan kanan pada templat bawah. Maklumat pada panel ini melengkapkan mesej kritikal di bahagian depan depan dan harus meminta atau menghasilkan respons daripada pembaca.

11

Klik tab "Fail" dan pilih pilihan "Simpan Sebagai". Masukkan nama file untuk reka bentuk templat, pilih folder tujuan dan klik "Simpan."