Apa Manfaat Imej Syarikat dalam Iklan?

Beberapa kempen pemasaran menumpukan pada membuat pelanggan melakukan tindakan tertentu - misalnya, untuk membeli item atau melabur dalam perkhidmatan. Usaha pemasaran yang lain bertujuan untuk mengembangkan imej syarikat secara keseluruhan. Disebut sebagai pengiklanan institusi atau korporat, tujuannya adalah untuk mencipta dan memperkukuhkan identiti jenama dan kemudian menggunakan imej itu untuk membantu perniagaan memperoleh keuntungan tertentu.

Meningkatkan Kesedaran

Membangunkan imej syarikat melalui iklan membolehkan perniagaan mengembangkan kesedaran jenama. Sebagai contoh, anggap syarikat perabot baru ingin menyasarkan demografi berpendapatan tinggi. Iklannya mungkin mengandungi banyak simbol mewah - rumah mewah, misalnya, atau anggur dan makanan - untuk memberikan aura kekayaan kepada produknya. Sekiranya iklan itu berfungsi, calon pelanggan akan menganggap syarikat perabot sebagai pengeluar kelas atas, tidak semestinya kerana produknya berkualiti tinggi, tetapi kerana imej iklan yang dibina. Ketika kesedaran jenama berkembang, pelanggan akan mula mencari produk pengeluar.

Identiti Jenama Padu

Sekiranya semua iklan syarikat mengikuti satu tema, hasilnya akan menjadi identiti jenama yang padu. Sebagai contoh, anggap pengeluar pakaian ingin mengembangkan imej yang menarik pada wanita muda dan profesional, yang menjadi sasaran demografi. Sekiranya sebilangan iklan syarikat itu mempunyai simbol yang cenderung menarik bagi lelaki kolar biru, lelaki paruh baya, mesej bercampur itu akan mengurangkan kesan iklannya yang ditujukan kepada wanita. Tetapi jika semua iklan pengeluar pakaian terpaku dengan satu tema, menarik bagi wanita muda, gambar bersatu akan menimbulkan minat di mana yang paling penting.

Pengiklanan Advokasi

Sebuah syarikat boleh menggunakan imejnya untuk mempromosikan agenda sosial dengan iklan advokasi. Pada asasnya, syarikat ini membuat kempen iklan untuk menyampaikan pandangannya dengan baik, dengan tujuan untuk memupuk niat baik untuk tujuan tersebut. Sebagai contoh, andaikan orang ramai akan memilih undang-undang kontroversial dalam pilihan raya akan datang. Sebuah syarikat mungkin menggunakan imejnya untuk menyokong kedudukan yang disukai oleh serangkaian iklan. Usaha sebegini dapat menjadi bumerang, tentu saja, jika syarikat itu berupaya memperoleh keuntungan dari tindakan apa pun yang disokongnya.

Menentang Pendapat Negatif

Syarikat juga boleh menggunakan iklan advokasi untuk menangkal imej masyarakat yang negatif. Sebagai contoh, syarikat tembakau menggunakan iklan advokasi untuk memupuk imej masyarakat yang positif setelah kehilangan banyak tuntutan tindakan kelas dan dikritik secara bulat untuk pemasaran kepada anak-anak, menurut buku "Pemasaran," oleh Charles W. Lamb dan rakan-rakannya.