Cara Mengumumkan Kenaikan Harga kepada Pelanggan

Perniagaan mesti menaikkan harga pada satu ketika untuk memperhitungkan kenaikan kos bahan mentah atau inflasi. Mengumumkan kenaikan gaji kepada pelanggan memerlukan komunikasi yang berkesan dan pemahaman tentang keperluan pelanggan. Pemilik perniagaan mesti tetap yakin dengan keputusan mereka ketika berkomunikasi dengan pelanggan, sambil menjelaskan sebab-sebab utama perubahan tersebut dengan berkesan. Seberapa berkesan anda melaksanakan pengumuman kenaikan harga kepada pelanggan anda sangat menentukan sama ada anda akan mengekalkan atau kehilangannya.

Pelanggan Baru Pertama

Salah satu cara untuk mengumumkan kenaikan harga kepada pelanggan adalah pada awalnya menaikkan harga untuk pelanggan baru dan menjaga tahap harga yang sama untuk pelanggan yang ada. Pelanggan baru cenderung membayar harga yang lebih tinggi untuk produk atau perkhidmatan anda daripada pelanggan anda yang ada. Mark Silver dari Huffington Post menyarankan untuk melaksanakan kenaikan harga kepada pelanggan baru terlebih dahulu untuk meningkatkan keyakinan anda. Kemudian, maklumkan kepada pelanggan anda yang sedia ada mengenai kenaikan tersebut dan beritahu mereka bahawa anda menangguhkan kenaikan harga sebagai penghargaan kepada mereka. Tidak ada alasan untuk memberitahu pelanggan baru anda bahawa harga yang anda kenakan sekarang menunjukkan kenaikan kadar.

Hubungi Pelanggan Anda

Bercakap dengan pelanggan anda secara peribadi adalah kaedah terbaik untuk mengumumkan kenaikan harga. Elakkan menghantar e-mel yang mengumumkan perubahan. E-mel kelihatan tidak peribadi ketika berkongsi perubahan penting dengan pelanggan anda. Sekiranya pangkalan pelanggan anda terlalu besar untuk membuat panggilan peribadi, majalah "Usahawan" Cliff Innico mencadangkan agar memanggil pelanggan utama anda terlebih dahulu, kemudian menghantar e-mel kepada pelanggan yang lebih kecil. Sertakan pemberitahuan penerimaan pengesahan dengan e-mel anda untuk mengesahkan bahawa pelanggan menerima dan membuka e-mel anda.

Kongsi Sebab Utama Mengapa Anda Menaikkan Harga

Walaupun anda tidak mahu memberitahu pelanggan setiap butiran kewangan mengenai perniagaan anda, menjelaskan sebab-sebab utama kenaikan harga anda dapat membantu pelanggan memahami perubahan dengan lebih baik. Sebagai contoh, jika anda menaikkan harga akibat kenaikan kos atau inflasi, gunakan maklumat tersebut untuk memulakan perbualan anda dengan pelanggan. Tanya pelanggan sekiranya kenaikan harga baru sesuai dengan anggaran mereka. Menanyakan keadaan kewangan mereka menunjukkan bahawa anda tidak menaikkan harga kerana keserakahan dan juga menunjukkan anda mengambil berat tentang kesejahteraan mereka. Pertimbangkan untuk merundingkan kenaikan harga anda dengan pelanggan utama yang mengatakan bahawa perubahan tersebut tidak sesuai dengan anggaran mereka.

Menambah Nilai

Kehilangan pelanggan kerana kenaikan harga adalah masalah nyata bagi banyak perniagaan, sebab itulah ada yang enggan menaikkan harga. Dalam beberapa kes, perniagaan menderita kerana enggan menaikkan harga. Untuk mengurangkan kesan kenaikan harga pada pelanggan, fokus pada penambahan nilai pada produk atau perkhidmatan anda. Menurut artikel Judith Aquino pada bulan Mac 2011 di laman web American Express Open Forum, perniagaan dapat menambah nilai dengan memperkenalkan produk asas secara percuma, sambil mengenakan harga yang lebih tinggi untuk produk premium yang lebih berharga daripada produk percuma. Menambah produk percuma membolehkan pelanggan mengetahui bahawa anda mempertimbangkan kehendak dan keperluan mereka walaupun terdapat kenaikan harga.