Strategi Mengurus Inovasi & Teknologi

Pemilik perniagaan kecil memainkan peranan kepimpinan penting dalam mengenal pasti dan mengaplikasikan teknologi baru. Dengan melabur dalam inisiatif yang memungkinkan mereka menyampaikan produk dan perkhidmatan yang berkesan dan efisien, mereka menemui penyelesaian inovatif untuk masalah yang kompleks. Inovasi yang berjaya menggunakan teknologi memerlukan pengurusan, kolaborasi, perancangan dan pelaksanaan projek pakar. Persaingan global dan permintaan yang ketat untuk membawa produk ke pasaran dengan cepat mempengaruhi keputusan. Strategi yang berkesan menghasilkan sistem, teknologi, produk dan perkhidmatan baru yang kreatif.

Pengurusan projek

Pemilik perniagaan kecil yang berjaya membuat projek yang memungkinkan kemajuan strategik. Pengurus projek yang berkesan mengikuti panduan yang diterbitkan dalam "Badan Pengetahuan Pengurusan Projek" Institut Pengurusan Projek. Menggunakan lima kumpulan proses, yang dikenali sebagai memulakan, merancang, melaksanakan, memantau dan mengawal, dan menutup, pengurus projek ini mengambil idea kreatif dan mengubahnya menjadi produk dan perkhidmatan sebenar. Dengan mengumpulkan keperluan, mengurus pihak berkepentingan dan meningkatkan proses secara berterusan, mereka menghasilkan penyelesaian yang berjaya.

Kerjasama

Internet memberi peluang kepada pemilik perniagaan kecil untuk berhubung dengan usahawan lain dengan mudah dan belajar dengan berkongsi petua, trik dan teknik. Dengan menggunakan teknologi media sosial, seperti wiki, blog dan forum, inovator boleh mendapatkan nasihat mengenai cara menyelesaikan masalah atau menyelesaikan masalah yang rumit. Platform kolaboratif, seperti Microsoft Sharepoint, Jive atau Google Docs, membolehkan peserta berkongsi fail, membahaskan masalah dan menilai kandungan. Menguruskan inovasi dan teknologi cenderung menjadi proses berulang yang memerlukan input dari banyak individu berbakat. Malah pekerja perniagaan kecil dapat berinteraksi secara global.

Proses

Usahawan yang berjaya mengembangkan strategi yang membolehkan mereka menyelesaikan masalah perniagaan dengan cara yang kreatif. Dengan melatih pasukan mereka untuk menggunakan proses penyelesaian masalah yang kreatif, seperti Proses Simplex, inovator ini memandang masalah sebagai peluang. Mereka mengenal pasti masalah dengan menemu ramah pelanggan atau menilai produk semasa. Kemudian, pasukan menganalisis data yang ada dan melakukan penyelidikan pasaran untuk memahami percubaan sebelumnya untuk menyelesaikan masalah. Mereka menentukan masalah pada tahap yang betul. Seterusnya, mereka menjana idea melalui percambahan fikiran dan perbincangan. Akhirnya, mereka memilih alternatif yang sesuai untuk dicari, dirancang dan dikembangkan.

Analisis

Strategi yang berkesan untuk menguruskan inovasi dan teknologi biasanya melibatkan penggunaan alat analisis yang komprehensif. Alat ini memastikan pasukan dapat menguruskan risiko untuk mengurangkan kesan negatif dan memanfaatkan peluang. Mereka juga menggunakan alat sokongan keputusan, seperti analisis impak dan analisis kekuatan, untuk meneliti kemungkinan hasil dan memilih penyelesaian terbaik untuk masalah. Dengan mengira nilai kini bersih dan kadar pulangan dalaman, pengurus projek memastikan bahawa usaha itu masuk akal dari sudut kewangan. Nilai kini bersih mewakili perbezaan antara pengambilan tunai dan aliran keluar. Kadar pulangan dalaman menentukan kadar pertumbuhan bagi sesuatu projek. Menentukan dengan tepat sama ada pulangan daripada pelaburan bernilai lebih rendah daripada pelaburan itu sendiri akan mengelakkan kesilapan perniagaan.