Cara Menentukan Bentuk Undang-Undang Perniagaan Anda

Memilih struktur perniagaan biasanya merupakan perkara pertama yang difikirkan oleh bakal pemilik perniagaan. Langkah ini penting, kerana ia mempengaruhi bagaimana perniagaan dinamakan, bagaimana dan kapan ia memfailkan cukai, dan apa tanggungjawab undang-undangnya. Menentukan bentuk undang-undang terbaik untuk perniagaan anda cukup mudah.

1

Jadikan perniagaan anda sebagai hak milik tunggal jika anda mahukan pilihan kos rendah, tidak kisah jika identiti perniagaan anda tidak terpisah dari identiti undang-undang peribadi anda, dan baru bermula. Ini adalah pilihan yang paling berisiko, bagaimanapun, kerana jika perniagaan anda muflis atau disaman, anda akan bertanggungjawab secara sah dan kewangan - aset peribadi anda dipertaruhkan. Anda boleh menukar hak milik tunggal menjadi struktur yang berbeza kemudian.

2

Menubuhkan syarikat liabiliti terhad, atau LLC, jika anda mahu perniagaan anda menjadi entiti yang terpisah dari identiti undang-undang peribadi anda. Aset peribadi anda (rumah, kereta, barang-barang, dll.) Tidak akan berisiko sekiranya sesuatu berlaku pada perniagaan anda.

3

Perkongsian liabiliti terhad, atau LLP, harus diwujudkan oleh perniagaan dengan dua atau lebih pemilik yang menginginkan faedah liabiliti terhad yang serupa dengan memiliki LLC sambil mengekalkan kecekapan dan fleksibiliti perkongsian.

4

Syarikat, sama ada jenis "S" atau "C", harus dibentuk oleh perniagaan yang ingin menjual saham dan mempunyai pemegang saham. Syarikat cenderung mempunyai cukai yang lebih tinggi untuk dibayar daripada struktur perniagaan lain, dan mereka menjalani proses yang lebih panjang untuk menjadi rasmi, berbanding LLC, LLP, perkongsian, dan hak milik tunggal.

5

Menjalin perkongsian umum sekiranya perniagaan anda mempunyai dua atau lebih rakan kongsi, anda akan memulakan perniagaan runcit atau perkhidmatan, dan anda mahukan pilihan sama ada semua saham dan tanggungjawab akan dibahagi sama rata atau tidak. Rakan kongsi am boleh membuat perjanjian untuk membagi saham sesuka hati, dan hanya perlu membaginya sama jika perjanjian mereka tidak menyatakan sebaliknya.

6

Usaha sama harus ditubuhkan jika dua atau lebih orang berniaga, tetapi untuk masa yang terhad sahaja. Ini hanya pilihan bagi mereka yang menjalankan perniagaan untuk projek tertentu, kerana mereka perlu mengajukan perkongsian umum atau LLP jika pekerjaan tersebut sedang berlangsung.