Cara Mendokumentasikan Penilaian Prestasi Yang Buruk

Apabila pekerja berprestasi buruk, ia boleh mempengaruhi segalanya dari garis bawah syarikat hingga semangat pejabat. Oleh itu, penting bagi pengurus untuk segera menangani prestasi pekerja yang buruk dan menyusun strategi untuk penambahbaikan. Cukup dengan memberitahu seorang pekerja untuk melakukan yang lebih baik, tidak cukup, terutama ketika dia tidak bertambah baik dan anda perlu memberhentikan pekerjaannya. Dokumentasi bertulis yang betul mengenai masalah prestasi dan langkah yang anda ambil untuk membantu pekerja meningkatkan bukan sahaja memberi anda rancangan, tetapi juga membantu melindungi anda jika pekerja yang dipecat mengambil tindakan undang-undang terhadap syarikat tersebut.

1

Kumpulkan bukti kekurangan pekerja. Angka penjualan, ulasan dan komen pelanggan atau pelanggan, atau contoh kerja yang buruk menyokong tuntutan anda terhadap prestasi yang buruk dan berfungsi sebagai bukti sekiranya berlaku perselisihan.

2

Jadualkan pertemuan dengan pekerja yang berprestasi rendah. Semasa perjumpaan, jelaskan harapan anda, beritahu dia bagaimana dia gagal memenuhi harapan tersebut dan bagaimana dia dapat meningkatkan.

3

Benarkan pekerja menjelaskan prestasi buruknya. Sekiranya terdapat masalah emosi atau peribadi yang mempengaruhi pekerjaannya, berikan maklumat mengenai program bantuan pekerja syarikat anda, jika sesuai. Dokumentasikan jawapan pekerja dalam nota anda.

4

Kembangkan rancangan peningkatan prestasi. Rencana tersebut harus merangkumi langkah-langkah untuk ditingkatkan yang dapat ditindaklanjuti, tenggat waktu untuk perbaikan yang ditunjukkan dan garis besar akibatnya kerana gagal memenuhi tujuan rancangan. Tandatangani rancangan itu, dan minta pekerja untuk menandatangani juga, menunjukkan bahawa dia akan mengambil tindakan yang dinyatakan dalam dokumen.

5

Tulis memo berdasarkan nota mesyuarat. Laporan tersebut harus menyoroti perkara-perkara perbincangan anda, dan harus menggariskan langkah-langkah yang boleh diambil oleh pekerja untuk diperbaiki. Minta pekerja menandatangani dan tarikh memo tersebut, yang menunjukkan penerimaan laporan.

6

Tambahkan catatan, rancangan peningkatan prestasi dan memo tinjauan prestasi ke fail pekerja. Berjumpa dengannya secara berkala untuk memantau peningkatannya, atau mengambil tindakan lebih lanjut jika perlu.