Prosedur Langkah demi Langkah dalam Memulakan Perniagaan Kecil

Ramai yang mendapat idea yang baik untuk perniagaan, tetapi tidak pernah bertindak kerana ketidakpastian mengenai prosesnya. Walau bagaimanapun, mengikuti beberapa langkah asas ketika memulakan perniagaan kecil akan membantu mewujudkan asas yang kukuh dan meningkatkan peluang kejayaan. Tambahan, bantuan percuma disediakan untuk membantu pengusaha yang baru menjalani proses tersebut.

Penilaian Kendiri

Prospek untuk menjadi bos anda sendiri nampaknya memikat, tetapi Pentadbiran Perniagaan Kecil AS (SBA) mengatakan anda harus mempertimbangkan sama ada keusahawanan memang sesuai untuk anda. Anda harus menjadi pemula diri dan bersedia mengambil risiko kewangan. Anda juga mesti mempunyai kemahiran membuat keputusan yang baik dan kesediaan untuk bekerja berjam-jam.

Tulis Rancangan Perniagaan

Menulis rancangan perniagaan adalah penting untuk tiga sebab. Pertama, ia berfungsi sebagai peta jalan operasi; kedua, ia menyenaraikan tujuan yang ingin dituju; dan ketiga, adalah syarat pemberi pinjaman sekiranya anda harus mendekati mereka untuk modal permulaan. SBA mempunyai tutorial dalam talian untuk membantu anda menulis rancangan perniagaan. Penasihat perniagaan kecil seperti Service Corps of Retired Executives (SCORE) juga boleh memberikan bantuan.

Pilih Struktur Undang-undang

Tentukan struktur undang-undang terbaik. Ini akan menentukan bagaimana anda akan membayar cukai dan tahap tanggungjawab peribadi anda, menurut Business.gov dan Internal Revenue Service (IRS). Struktur undang-undang yang biasa merangkumi hak milik tunggal, perkongsian, syarikat S, syarikat C dan syarikat Liabiliti Terhad (LLC) Bincangkan kelebihan dan kekurangan masing-masing dengan peguam anda atau akauntan awam yang disahkan.

Dapatkan Pembiayaan

Banyak perniagaan kecil memerlukan kos permulaan yang besar, jadi banyak usahawan akan memanfaatkan simpanan peribadi mereka. Sekiranya diperlukan dana lebih lanjut, mereka boleh menggunakan pinjaman. Banyak pemberi pinjaman menawarkan pinjaman perniagaan kecil - termasuk pinjaman yang disokong oleh SBA - untuk perniagaan tradisional dengan rancangan perniagaan yang kukuh. Syarikat yang berpotensi untuk pertumbuhan pesat mungkin juga memenuhi syarat untuk pelaburan malaikat atau modal teroka. Lawati laman web SBA untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pilihan pembiayaan perniagaan kecil.

Langkah seterusnya

Setelah rancangan perniagaan, struktur korporat dan pembiayaan dibuat, langkah seterusnya termasuk membeli bekalan dan inventori, memutuskan sama ada akan menyewa atau membeli pejabat dan pemasaran. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai memulakan dengan baik, kunjungi pejabat SBA atau SCORE tempatan anda atau laman web mereka.