Cara Menukar Alamat Perhubungan ke Label Mel di Outlook

Pada masa lalu, memasang label surat yang ditujukan kepada beratus-ratus bahkan ribuan kenalan perniagaan telah membuat pengurus projek yang paling teratur. Hari ini, tugas dapat diselesaikan dengan menggunakan aplikasi pengurusan maklumat Microsoft Outlook. Program ini dibuat untuk menangani tugas-tugas yang membosankan. Perniagaan kecil dapat menjimatkan masa dan wang dengan menggunakan kemampuan Outlook untuk menukar alamat hubungan menjadi label surat. Pengurus projek dan pekerja pejabat lain tidak perlu menaip semula data mentah, juga tidak memerlukan peralatan atau tambahan untuk menyelesaikan tugas.

1

Klik butang "Kenalan" di Panel Navigasi.

2

Klik butang "Gabungan Surat" untuk membuka kotak dialog "Gabungan Surat".

3

Pilih "Label Mel" dari menu tarik-turun "Jenis dokumen" di bahagian "Gabungan pilihan".

4

Pilih "Dokumen Baru" dari menu tarik-turun "Gabungkan ke" di bahagian "Gabungkan pilihan", lalu klik "OK." Sejak dokumen baru dibuat di Word, aplikasi akan terbuka dan meminta Anda untuk mengklik tombol "Setup" di kotak dialog "Mail Merge Helper" untuk menyelesaikan penyiapan label surat.

5

Klik "OK."

6

Klik butang "Setup" di bahagian "Dokumen utama" pada kotak dialog "Mail Merge Helper" untuk membuka kotak dialog "Label Options".

7

Pilih vendor label dari senarai "Penjual label" di bahagian "Maklumat label". Kemudian pilih produk dari senarai "Nombor produk". Pastikan ia sepadan dengan jumlah stok label yang anda gunakan.

8

Klik "OK", kemudian klik "Tutup" di kotak dialog "Mail Merge Helper".

9

Klik butang "Blok Alamat" di Pita untuk membuka kotak dialog "Masukkan Blok Alamat".

10

Pilih bagaimana anda mahu alamat penerima diformat dalam senarai "Nyatakan elemen alamat". Kotak Pratonton akan menunjukkan bagaimana penampilan mereka. Semua maklumat alamat asas sudah terpilih; anda tidak perlu mengubah apa-apa. Kosongkan tanda semak dari item yang anda tidak mahu muncul.

11

Klik "OK" untuk membuka dokumen dengan kod penggabungan <>.

12

Klik butang "Kemas kini Label" di Pita untuk memberitahu Word agar menggunakan nama dari senarai penerima anda.

13

Klik butang "Hasil Pratonton" di Pita untuk melihat sekilas data gabungan anda, dan kemudian klik butang "Selesaikan & Gabungkan" jika anda berpuas hati dengan hasilnya.

14

Klik "Semua" dari kotak dialog "Gabungkan ke Dokumen Baru" untuk mencetak label anda, kemudian klik "OK."