Hiasan Dalaman untuk Kedai Kek

Membuka perniagaan baru boleh menjadi menakutkan, dan reka bentuk dalaman mungkin merupakan perkara terakhir dalam fikiran pemilik perniagaan kecil. Walau bagaimanapun, penampilan kedai kek memainkan peranan penting dalam kejayaan perniagaan dengan kualiti kek. Semasa merancang bahagian dalam kedai kek, pemilik mempunyai banyak faktor yang perlu dipertimbangkan, termasuk fungsi, pelanggan, ruang dan reka bentuk.

Ketahui Pelanggan anda

Sebelum memulakan sebarang projek reka bentuk dalaman, pemilik kedai perlu menentukan gambar yang ingin dia sampaikan dan jenis pelanggan yang ingin menariknya. Membuat penampilan keseluruhan kedai bermaksud merancang semuanya, dari pencahayaan dan skema warna hingga papan tanda dan paparan. Kedai kek yang menjual kek perkahwinan secara eksklusif mungkin memerlukan penampilan yang lebih halus dan elegan, sementara kedai yang memusatkan perhatian pada kek pesta mesti mempunyai rasa yang lebih aneh dan suka bermain. Mengetahui sasaran pengguna adalah langkah pertama dalam merancang bahagian dalam kedai kek.

Warna

Penggunaan warna sangat penting dalam reka bentuk kedai. Sebelum menentukan skema warna, periksa susun atur kedai. Warna yang lebih gelap akan menjadikan kedai kecil kelihatan lebih kecil, sementara warna airier yang lebih terang menambah ruang dan kehangatan. Warna netral dan pencahayaan lembut berfungsi paling baik di kedai kue atau kedai roti kelas atas, sementara warna dan warna yang lebih terang menyampaikan suasana yang lebih santai dan menyeronokkan. Sebelum melukis, gunakan sampel dan sampel untuk menentukan warna mana yang sesuai dengan gaya dan kesan yang ingin anda unjurkan.

Kefungsian

Seronok bermain dengan warna dan kreativiti. Walau bagaimanapun, semasa merancang kedai roti, fungsi adalah keperluan. Barang-barang yang dipanggang inilah yang menarik minat pelanggan, jadi kotak paparan harus menjadi titik tumpuan kedai. Letakkan casing secara strategik ke arah pintu, sehingga pelanggan dapat melihat reka bentuk kek dan barang bakar lain semasa mereka masuk. Simpan peralatan atau mesin roti yang berat di dapur atau kawasan ruang belakang. Sebarang peralatan yang perlu berada di hadapan hendaklah diletakkan di belakang kaunter dan tidak dapat dilihat oleh pelanggan.

Ruang dan Reka Bentuk

Walaupun di kedai kek yang selesa, pelanggan tidak ingin merasa terkurung atau kemas. Semasa membuat reka bentuk anda, beri ruang yang cukup untuk pelanggan merasa selesa. Pintu masuk mesti mudah diakses dan bebas kekacauan. Tempat duduk harus disediakan sekiranya pelanggan ingin duduk dan membincangkan keperluan keknya. Walaupun menawarkan kepada pelanggan kek yang indah dan indah adalah cara untuk meningkatkan penjualan, kawasan yang santai dan rapi akan membolehkan pelanggan merasa selesa dan membuat mereka kembali untuk mendapatkan lebih banyak.