Bolehkah perisian hasad mencuri alamat e-mel?

Kehilangan alamat e-mel anda untuk perisian hasad adalah perniagaan yang serius - selalunya merupakan langkah dalam pencurian identiti anda. Di banyak laman web, alamat e-mel adalah pencuri identiti yang perlu menetapkan semula kata laluan anda di sana. Setelah kata laluan baru dikeluarkan, anda tidak lagi dapat mengawalnya, dan perisian hasad mengambil alih akaun tersebut untuk tujuannya sendiri. Tujuan tersebut boleh terdiri dari pencurian identiti hingga menggunakan mesin anda untuk menghantar spam.

Kecurian perisian hasad

Mencuri alamat e-mel dengan perisian hasad dapat dilakukan dengan mudah dan terdapat banyak cara untuk melakukannya. Istilah "malware" adalah luas. Perisian hasad boleh datang dalam bentuk virus, kuda Trojan, rootkit, serangan halaman web drive-by, atau pautan Web beracun. Hanya dengan melayari laman web drive-by boleh menjangkiti komputer anda. Pemasangan perisian hasad hampir selalu senyap, memandangkan pengarang tidak mahu anda mengetahui tentangnya. Bergantung pada seberapa baru malware itu, ada kemungkinan besar perisian anti-virus anda bahkan tidak akan memberitahu anda mengenai jangkitan tersebut.

Mencuri Dari Log Masuk

Salah satu daripada banyak kaedah mencuri alamat e-mel menggunakan perisian hasad yang memantau laman web untuk kemasukan alamat e-mel semasa pendaftaran pengguna atau proses log masuk. Sebilangan perisian hasad bertindak sebagai "pengintip" pada komunikasi, cuba mengendus alamat e-mel anda. Sekiranya laman web ini tidak menggunakan enkripsi dalam mengumpulkan data peribadi anda, e-mel dan kata laluan akan dihantar dalam teks yang jelas melalui Internet. Sekiranya laman web yang anda log masuk menggunakan protokol selamat seperti Hypertext Transfer Protocol Secure, maklumat tersebut disulitkan semasa dalam perjalanan dan menjadi hampir mustahil untuk retak. Anda juga dapat memasukkan alamat e-mel dalam pesan forum dan ruang sembang. Oleh kerana alamat e-mel mudah dikenali dengan tanda "@" di alamat,perisian hasad menggunakan skrip dan mekanisme lain dapat mengimbas dan mengumpulkan alamat apa pun (atau maklumat lain) yang terdapat di skrin.

Keyloggers dan Rootkits

Keylogger adalah sekeping perkakasan atau perisian yang menggunakan papan kekunci anda sendiri untuk merakam penekanan kekunci, termasuk alamat e-mel dan kata laluan yang anda taipkan. Ia hanya merekod semua ketukan kekunci yang anda masukkan pada papan kekunci anda dan menghantar fail tersebut kepada penggodam yang mengekstrak data dia mahu. Satu lagi perisian hasad yang dapat mengumpulkan alamat e-mel adalah rootkit. Rootkit berada di dalam mesin peribadi anda dan ia beroperasi secara tersembunyi di dalam sistem operasi. Kerana mereka bekerja pada tahap yang rendah dan mereka ahli menyembunyikan diri, alat dan program khas biasanya diperlukan untuk menghapusnya.

Tanda-tanda Akaun E-mel yang digodam

Oleh kerana perisian hasad sangat baik untuk disembunyikan, sukar untuk mengetahui apakah akaun anda telah dicuri. Beberapa tanda yang harus dicari adalah aduan spam yang berasal dari alamat e-mel dan pesan yang muncul di folder Terkirim yang tidak anda kirim. Pemberitahuan kata laluan akaun yang diubah yang anda tahu anda tidak ubah adalah yang lain. Komputer yang menjadi lebih perlahan dari masa ke masa dan sambungan rangkaian yang kelihatan lebih perlahan adalah tanda lain bahawa mesin anda mungkin dijangkiti. Berita baik dalam semua ini adalah bahawa terdapat banyak langkah yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan kembali kawalan ke atas alamat e-mel dan komputer anda.