PC Tidak Akan Dimatikan Dengan Norton Antivirus Berjalan

Sekiranya anda menggunakan komputer dalam perniagaan anda, anda mungkin bergantung padanya untuk semuanya dari menulis surat hingga membuat invois dan cadangan. Oleh itu, penggunaan komputer tanpa program anti-virus yang baik seperti Norton Antivirus bukanlah idea yang baik. Namun, semasa menjalankan Norton Antivirus, mungkin ada kalanya komputer gagal dimatikan atau terkunci ketika anda cuba keluar dari Windows. Sekiranya ini berlaku, terdapat beberapa langkah penyelesaian masalah yang agak mudah yang boleh anda cuba selesaikan masalahnya.

Kemas kini Norton

Sekiranya anda menghadapi masalah mematikan komputer anda kerana Norton Antivirus, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah memastikan anda mempunyai versi aplikasi terkini. Selagi anda mempunyai langganan Norton semasa, anda boleh memuat turun perisian versi terbaru secara percuma. Masalah penutupan yang berkaitan dengan Norton lebih kerap berlaku pada versi Windows yang lebih lama daripada yang baru. Walaupun begitu, mengemas kini perisian Norton Antivirus anda dapat membantu menyelesaikan masalah penutupan yang anda hadapi. Anda boleh memeriksa untuk mengetahui apakah anda mempunyai versi terbaru, dan memasang kemas kini jika diperlukan, dengan mengarahkan penyemak imbas Web anda ke Pusat Kemas kini Norton (pautan di Sumber).

Imbas dalam Mod Selamat

Sekiranya anda terus memperbarui definisi Norton Antivirus, anda tidak seharusnya menghadapi masalah penutupan yang berkaitan dengan perisian hasad atau virus. Namun, jika sudah lama anda melakukan pembaharuan definisi, muat turun corak terbaru dari antara muka Norton Antivirus supaya anda dapat menjalankan imbasan baru. Daripada menjalankan imbasan dalam mod Windows biasa, cubalah mengimbas sistem dalam Safe Mode. Dalam beberapa kes, malware atau virus pintar boleh menyebabkan Windows tidak dimatikan atau Norton Antivirus tidak bertindak balas. Anda dapat mengakses menu yang membolehkan anda menghidupkan komputer dalam Safe Mode dengan mengetuk kekunci "F8" berulang kali sebaik sahaja anda melihat skrin BIOS atau logo pengeluar. Setelah anda masuk ke Windows dalam Safe Mode, lakukan imbasan di Norton secara normal untuk mengesampingkan sebarang malware yang menyebabkan kesalahan shutdown atau hang.

Menutup Norton Secara Manual

Walaupun Norton menyebabkan Windows tidak dimatikan dengan betul, tidak pernah ada idea yang baik untuk mematikan komputer dengan menahan butang kuasa atau mencabut sistem. Sekiranya anda perlu menjalankan imbasan dalam Safe Mode dan atau menghidupkan semula komputer, anda boleh menutup Norton secara manual sebelum mematikan komputer. Untuk mula menutup Norton secara manual, cari dahulu ikon Norton di dulang Lancar Pantas berhampiran tetapan waktu dan tarikh. Sekiranya anda mengklik kanan ikon Norton Antivirus, anda akan melihat pilihan menu berlabel "Nonaktifkan." Klik pilihan "Nonaktifkan" untuk melancarkan tetingkap pop-up yang memungkinkan anda mematikan fitur Perlindungan Auto buat sementara waktu. Pilih pilihan "5 Minit", dan kemudian klik butang "OK". Setelah anda mematikan ciri Auto Protect di Norton, anda seharusnya dapat mematikan komputer secara normal.

Penyelesaian Pendaftaran

Sekiranya anda telah mencuba yang lain, dan masih tidak dapat menyelesaikan masalah penutupan Windows, anda mungkin perlu memasang semula sistem operasi dan perisian Norton Antivirus. Walau bagaimanapun, kerana komputer perniagaan anda mungkin mengandungi banyak data penting, anda harus memastikan anda menyandarkan semuanya terlebih dahulu. Sementara itu, jika anda mahukan penyelesaian sementara, anda boleh melakukan penggodaman pendaftaran sederhana yang akan memaksa Norton dan Windows segera ditutup. Anda boleh memaksa penutupan Windows dengan cepat di Registry Editor. Anda dapat membuka Registry Editor dengan mengetik "regedit" ke dalam kotak Run, dan kemudian menekan "Enter." Di tetingkap Registry Editor, arahkan ke folder "HKCU \ Control Panel \ Desktop \", klik kanan nilai "REG_SZ", dan kemudian ubah ke Nilai Default dari "0" menjadi "1."Tetapan ini akan menyebabkan Windows membunuh semua proses sebaik sahaja dimatikan. Namun, jika anda menggunakan kaedah ini, anda harus memastikan anda menyimpan semua kerja anda di aplikasi lain, kerana Windows tidak akan meminta anda melakukannya semasa mematikannya.