Apa yang Menyeronokkan dan Memotivasi Tempat Kerja?

Pengisar. Lombong garam. Rumah. Apa sahaja yang anda namakan, kerja masih berfungsi. Sama ada anda merasa tempat kerja anda menyeronokkan dan memotivasi adalah perkara lain; dan pekerja yang menggambarkan tempat pekerjaan mereka dalam istilah ini cenderung lebih senang, produktif dan berpuas hati dalam pekerjaan dan kehidupan mereka. Mulai sekarang, anda boleh mengubah persekitaran kerja anda dengan mengambil beberapa langkah mudah. Kejutan terbesar? Bonus bukan jawapannya.

Perkara Pertama Yang Pertama

Adakah anda makan Wheaties pagi ini? Sekiranya tidak, maka mood anda mungkin terjejas secara negatif sepanjang hari. Laman web SmartCompany.com memeriksa tempat kerja yang menyediakan sarapan untuk pekerjanya setiap hari, dan mendapati bahawa pekerja yang makan di tempat kerja lebih bertenaga, terlibat dan gembira. Tidak semestinya telur Benedict; syarikat ini menyediakan bagel, bijirin dan kopi. Aspek sosial memecah roti memberi peluang kepada pekerjanya untuk bersungguh-sungguh untuk bekerja - dan bukannya menakutkan.

Jadilah baik

Persekitaran tempat kerja yang menyeronokkan kerana - kira mengapa - orang yang menyenangkan bekerja di sana. Apabila majikan berhati-hati untuk mengambil pekerja yang sesuai dengan budaya sosial mereka, pekerja akan lebih senang dan lebih terdorong untuk melakukan pekerjaan mereka. Apabila pekerja berkawan antara satu sama lain, mereka cenderung menggunakan semangat berorientasikan pasukan. Anda boleh mendorong suasana berpasukan dengan memberi pekerja cara untuk bersosial di tempat kerja dan di luar tempat kerja. Sarapan adalah satu cara, tetapi aktiviti membina pasukan adalah cara lain.

Aktiviti Membina Pasukan

Memberi peluang kepada pekerja untuk saling mengenali adalah cara yang baik untuk membina hubungan. Cuba mulakan pertandingan di seluruh syarikat dan pecahkan pekerja menjadi pasukan. Anda juga boleh mengadakan acara di luar malam, seperti makan tengah hari atau makan malam. Dapatkan kadar kumpulan untuk tiket ke permainan bola. Hiaskan untuk percutian. Tetapkan nada di puncak dengan menjaga sikap ceria dan anda akan dihargai dengan semangat pekerja anda.

Kenali Kejayaan

Apabila anda melihat tindakan yang menjadikan tempat kerja anda menyeronokkan dan bermotivasi, beri penghargaan kepada pekerja yang terlibat secara terbuka. Pastikan bahawa ganjaran itu sesuai. Contohnya, hari-hari kompeni biasanya dihargai, begitu juga anugerah "pekerja bulan". Ini adalah peluang anda untuk memberi penghargaan kepada mereka yang memerlukan dorongan tambahan, jadi jangan fokus pada satu bidang atau orang. Sebaik-baiknya, pemenang anda mestilah seorang pekerja keras yang tersenyum dan cekap yang berada dalam kedudukan yang baik untuk mempengaruhi orang lain, kerana sikap suka menular.