Kepentingan Kemahiran Menulis dalam Perniagaan

Komunikasi secara konsisten berada di antara lima kemahiran insaniah terbaik yang dicari oleh majikan ketika memilih pekerja baru. Dan di dunia di mana tatap muka semakin kurang, komunikasi itu lebih kerap berlaku melalui perkataan bertulis. Sekiranya anda mahu perniagaan anda berjaya, pastikan anda dan pekerja anda memahami sepenuhnya perkataan yang ditulis.

Perkara Perincian

Tidak kira sama ada anda menjual widget baru terbaik atau perkhidmatan landskap, perincian mengenai perkara yang anda lakukan itu penting. Dan butiran tersebut perlu ditulis secara bertulis. Apabila anda membuat pesanan untuk bahagian, pesanan itu mesti menggambarkan bahagian yang anda perlukan dengan tepat. Sekiranya anda menghantar arahan kepada pasukan pembuatan, prosesnya harus didokumentasikan dengan baik.

Syarikat perkhidmatan juga memerlukan kontrak bertulis yang memperincikan apa yang akan mereka lakukan, bagaimana mereka melakukannya dan pada tarikh berapa. Tanpa dokumen yang jelas dan ditulis dengan baik, pasti ada salah komunikasi yang boleh memakan wang syarikat anda dan bahkan reputasinya.

Keselamatan adalah Paramount

Pekerja yang membuat produk anda atau memberikan perkhidmatan yang anda berikan perlu diberi jaminan persekitaran kerja yang selamat. Itulah sebabnya buku panduan pekerja adalah alat bertulis yang penting. Setiap orang perlu mengetahui peraturan dan prosedur yang mesti dipatuhi untuk tetap selamat. Mereka memerlukan panduan mengenai apa yang harus dilakukan sekiranya berlaku kemalangan atau kecemasan. Buku panduan bertulis melindungi kakitangan anda dan juga melindungi anda sekiranya berlaku tuntutan mahkamah.

Menjalankan Operasi yang lancar

Pembantu pentadbiran yang terbaik adalah penulis yang baik dengan perhatian yang terperinci. Mereka menangkap kesalahan ketik dalam e-mel CEO, kontrak pembacaan bukti, membandingkan salinan dengan dokumen asal - semuanya untuk memastikan bahawa ketua syarikat mengatakan dengan tepat apa yang mereka maksudkan dan mengikuti rancangan mereka yang telah dipikirkan dengan baik. Kemahiran menulis juga dimainkan kerana acara dan perjumpaan diatur, dirancang dan dilaksanakan. E-mel pengesahan yang sederhana boleh bermaksud perbezaan antara mesyuarat dewan yang berjalan lancar atau eksekutif dan kakitangan yang muncul ke tempat yang salah pada masa yang salah.

Anda Tidak Boleh Jual Tanpa Perkataan

Apa kisah anda? Inti setiap produk yang baik adalah kisah hebat bahawa pelanggan anda ingin membeli berulang kali. Di situlah pemasaran masuk. Sama ada anda menyiapkan pembungkusan untuk produk atau menulis skrip ke iklan televisyen, anda memerlukan kata-kata menarik yang mewakili anda dengan baik. Dan bukan kualiti perkataan yang penting; ia adalah titik yang mereka buat. Beberapa kempen pemasaran terbaik sepanjang masa mempunyai beberapa perkataan paling sedikit: Lakukan saja. Ada Susu?

E-mel, IM, Teks - Semuanya Menulis

Beberapa pejabat bersikeras pada jejak komunikasi e-mel untuk mendokumentasikan setiap perincian interaksi pelanggan. Amalan ini menjadikannya tidak mungkin berlaku salah faham. Walaupun komunikasi intra-pejabat sering berlaku melalui e-mel yang menyeluruh, tetapi pekerja kadangkala saling menghantar pesanan ringkas atau menghantar pesanan ringkas. Tidak kira peranti mana yang mereka pilih, mereka selalu menulis mesej. Mereka yang melakukannya dengan baik juga melakukan pekerjaan mereka dengan lebih baik, kerana mereka jelas akan niat, tindakan dan tindak lanjutnya.