Apakah Bar Alat Desktop Google?

Bar Alat Desktop Google membantu anda mencari cakera keras anda. Di desktop komputer anda, bar alat Desktop Google muncul di sudut kanan bawah, tetapi juga dapat muncul di bawah bar alamat di penyemak imbas anda. Bar alat ini dapat muncul sebagai hasil pemasangan secara langsung, atau mungkin muncul sebagai bagian dari pemasangan program lain.

Desktop Google

Google Desktop pertama kali dilancarkan pada tahun 2004 sebagai kaedah untuk membantu pengguna mencari cakera keras mereka. Tidak seperti fungsi carian lalai di Windows Explorer, carian desktop Google membenarkan e-mel, foto dan jenis dokumen lain mudah dijumpai dengan satu carian. Program utama menambahkan bar sisi yang dapat ditarik ke desktop yang merangkumi bidang carian di bahagian bawah.

Bar Alat

Bar alat sebenar untuk penyemak imbas adalah komponen pilihan untuk keseluruhan pakej Desktop Google. Bar alat hanya memperluas fungsi Google Desktop ke penyemak imbas anda. Selain mengaktifkan pencarian Google standard, bar juga dapat digunakan untuk mencari email, log sembang, PDF, dokumen dan bahkan fail media. Anda boleh menyahpasang bar alat secara berasingan dari Google Desktop yang lain.

Kebimbangan Keselamatan

Kehadiran bar alat Google menunjukkan spektrum penuh integrasi Google Desktop. Google membolehkan beberapa fungsinya lebih mengagumkan melalui pengindeksan menyeluruh semua maklumat pada cakera keras anda. Fungsi pengindeksan Google ini cukup mengganggu, dan beberapa organisasi hanya membenarkan perisian dipasang dengan fungsi terhad. Sebagai contoh, Desktop menyimpan salinan dokumen dan interaksi Web secara tempatan, mengakibatkan penyimpanan maklumat lama setelah dokumen asalnya dihapuskan; ini boleh menyebabkan masalah keselamatan.

Penamatan

Google mengumumkan pada tahun 2009 bahawa mereka tidak akan lagi melepaskan versi baru dari Desktop Google mereka atau teknologi yang berkaitan. Bar alat Google Desktop mungkin tidak lagi dapat disatukan dengan betul ke penyemak imbas moden, kerana Google mengakhiri sokongan pada era Firefox 3 dan Internet Explorer 8. Sekiranya bar alat Google Desktop anda disenaraikan sebagai versi yang lebih baru daripada 5.8, sebenarnya ini mungkin merupakan perisian hasad menyamar sebagai perisian Google Desktop yang sebenarnya.