Komunikasi Merentas Budaya dalam Perniagaan

Syarikat-syarikat besar di seluruh dunia telah mengalami kesan multikulturalisme selama bertahun-tahun sekarang, tetapi ketika dunia terus berubah dan menjadi lebih saling berkaitan, perniagaan kecil dan sederhana juga harus menyesuaikan diri dengan komunikasi silang budaya. Berhubungan dengan pelanggan yang pelbagai dan berkomunikasi dengan pelbagai budaya memerlukan kesabaran dan pemahaman dari pihak pemilik perniagaan kecil.

Harapan Baru

Teknologi menjadikannya lebih mudah daripada sebelumnya untuk bekerja dan menjual kepada orang-orang yang tinggal dan bekerja beribu-ribu batu jauhnya dan yang merupakan anggota pelbagai budaya. Oleh itu, harapan anda untuk berniaga sebagai pemilik perniagaan mesti berubah untuk memenuhi harapan baru. Sekiranya anda seorang penutur bahasa Inggeris asli anda sudah mempunyai kelebihan yang berbeza, kerana bahasa Inggeris dengan cepat menjadi bahasa global; namun, ini tidak bermaksud bahawa anda kebal daripada memahami pengalaman budaya yang unik dari mereka yang anda berniaga. Komunikasi silang budaya dalam perniagaan sama seperti memahami norma dan adat budaya lain seperti mengetahui istilah perniagaan atau keperluan bahasa mengenai prospek perniagaan baru anda. Oleh itu, komunikasi antara budaya mementingkan seberapa baik anda 'dapat menjadikan kenalan anda di seluruh dunia berasa selesa, diterima sebagai individu dan diterima dalam perniagaan anda.

Kepelbagaian budaya

Budaya, seperti orang-orang itu sendiri, sentiasa berubah. Seperti yang dicatat oleh AJ Schuler: "Laju perubahan dipercepat ketika budaya yang memperkuat gaya komunikasi yang berbeda, dan aksen yang berbeza adat dan nilai, saling berinteraksi." Oleh itu, merangkumi kepelbagaian adalah bahagian penting dalam komunikasi silang budaya dalam perniagaan kecil. Perniagaan yang secara tradisional melayani satu atau beberapa demografi tertentu kini berpotensi menjangkau pelanggan di seluruh dunia, tetapi ini memerlukan anda terbuka untuk merangkul kepelbagaian dalam semua bentuknya, termasuk bahasa, tradisi masyarakat, amalan agama dan jantina dan seksualiti.

Membangunkan Empati

Dengan keperluan untuk menerapkan budaya dan amalan sosial yang pelbagai, pemilik perniagaan kecil mungkin dapat membantu mengembangkan rasa empati terhadap mereka yang bekerja dan menjual produk atau perkhidmatan mereka. Sebagai pemilik perniagaan yang ingin terlibat dalam komunikasi silang budaya, anda harus ingat bahawa sering terdapat lebih banyak kepelbagaian dalam demografi tertentu daripada yang pada awalnya jelas. Anda mungkin menganggap semua pelanggan di United Kingdom, misalnya, sama dalam membeli corak atau kebiasaan sosial. Penting untuk diingat, bagaimanapun, bahwa setiap populasi sama-sama beragam di antara dirinya dan budaya lain. Orang dari United Kingdom sama-sama berbeza dari segi kaum, etnik dan sosial seperti orang dari Amerika Syarikat.Membangunkan rasa empati atau keprihatinan terhadap orang sebagai individu berbanding dengan menganggap mereka sebagai ahli kumpulan membantu anda bertemu orang di mana mereka berada dan membuat mereka merasa selesa untuk berniaga dengan anda.

Membanteras Sikap Negatif

Berkaitan erat dengan mengembangkan empati, penting bagi perniagaan untuk memerangi sikap negatif di tempat kerja. Ini bermula dengan anda, pemilik perniagaan. Nilaikan sikap anda sendiri terhadap kepelbagaian dan komunikasi silang budaya. Adakah anda mempunyai ketidaksensitifan kaum atau norma jantina yang tidak dinyatakan? Sekiranya demikian, anda perlu berusaha mengatasi halangan ini sebelum dapat mendorong kakitangan anda untuk berfikiran lebih terbuka dan sebelum anda benar-benar dapat berhubung dengan pelanggan dan rakan perniagaan di bahagian lain di dunia.