Jenis Syarikat yang Menggaji Pekerja Sementara

Firma perunding Staffing Industry Analysts mengunjurkan pada akhir tahun 2012 bahawa pengambilan sementara di AS akan mencapai 106 peratus daripada sejarah tertinggi mereka pada tahun 2013 - dengan kata lain, melampaui puncak sekurang-kurangnya 6 peratus. Syarikat kecil dan besar ingin memenuhi tanggungjawab beban kerja yang semakin meningkat, tetapi sering kali tidak bersedia untuk menambah kakitangan sepenuh masa, dan memberikan faedah pekerja yang disertakan dengan jawatan tersebut, setelah mengurangkan jumlah tenaga kerja semasa kemerosotan ekonomi. Sektor yang menggunakan pekerja kontrak sementara termasuk penjagaan kesihatan, teknologi maklumat, perkhidmatan undang-undang, dan sokongan pejabat dan industri.

Penjagaan kesihatan

Penganalisis Industri Kakitangan mencatatkan bahawa pengambilan doktor sementara di kemudahan perubatan yang berpendapatan pendek memuncak pada tahun 2008, dan bahawa pengambilan pekerja akan melebihi puncak itu sekurang-kurangnya 28 peratus pada tahun 2013. Pengambilan sementara kemungkinan akan tetap tetap untuk jawatan lain dalam permintaan tinggi, tetapi untuk kemudahan mana yang berusaha mencari atau memberi pampasan kepada kakitangan sepenuh masa yang berkelayakan Menurut data penawaran dan permintaan dari CareerBuilder, mereka termasuk ahli terapi pekerjaan dan fizikal, serta ahli patologi bahasa pertuturan.

Teknologi maklumat

Tinjauan Kekurangan Bakat ManpowerGroup pada tahun 2012 menyatakan bahawa 49 peratus pengusaha AS berjuang untuk mengisi kekosongan pekerjaan yang penting, dan jawatan IT - bersama dengan kejuruteraan dan perdagangan mahir yang serupa - terus berada di kedudukan antara 10 pekerjaan paling sukar untuk diisi. Penganalisis Industri Kakitangan memproyeksikan bahawa staf IT sementara pada tahun 2013 akan melebihi tahap puncak 2000 sebanyak 16 peratus pada tahun 2013, setelah melebihi puncak sebanyak 7 persen pada tahun 2012. CareerBuilder melihat permintaan tinggi untuk pemaju Java dan .NET, serta jurutera rangkaian.

Perkhidmatan perundangan

Peguam dan paralegal sering dipekerjakan untuk tugas jangka tetap, seperti pencarian dokumen, dengan banyak pekerjaan itu diserahkan sejak 2010, menurut laporan firma undang-undang Morrison & Foerster LLP. Penganalisis Industri Kakitangan memproyeksikan kepegawaian sah pada tahun 2013 akan kekal di sekitar 82 persen dari puncaknya yang terlihat pada tahun 2008.

Sokongan Pejabat dan Industri

Kakitangan pejabat dan pegawai sementara dijangka kekal pada 85 persen dari puncak puncak 2006 pada tahun 2012, dan 89 persen dari tingkat puncak pada tahun 2013, dengan pembantu tadbir dan perwakilan perkhidmatan pelanggan masih dalam permintaan tinggi. Pakar mengunjurkan bahawa pekerja sementara yang berkaitan dengan industri akan melampaui puncaknya pada tahun 2006 sebanyak 6 persen pada tahun 2012 dan 12 persen pada tahun 2013, dengan posisi dalam permintaan termasuk juruteknik penyelenggaraan dan mekanik, serta mesin mesin celik komputer.