Cara Menghubungkan Suis Kuasa pada ASUS

Unit bekalan kuasa di dalam komputer ASUS bertanggungjawab untuk memberi kuasa kepada semua komponen di dalam PC. Sebilangan komponen ini disatukan ke dalam motherboard - termasuk bahagian yang bertanggungjawab untuk mengawal tingkah laku suis kuasa. Sekiranya kabel suis kuasa terputus dari papan induk, tidak ada yang akan berlaku apabila butang kuasa ditekan. Daripada menghantar stesen kerja untuk pembaikan - proses yang boleh memakan masa berminggu-minggu - anda boleh servis sendiri PC untuk mengelakkan waktu henti perniagaan anda.

1

Matikan komputer. Tunggu lampu penunjuk di bahagian depan PC mati dan kemudian cabut kabel kuasa.

2

Tekan butang kuasa untuk mengalirkan kuasa dari papan induk. Putuskan sambungan semua kabel dan peranti lain dari komputer.

3

Balikkan sarung sehingga bahagian belakang ASUS menghadap anda. Pasang komputer di sisi yang berlawanan dengan lubang udara.

4

Longgarkan dan lepaskan skru yang menahan panel sisi ke komputer. Gerakkan panel ke arah belakang casing untuk melepaskannya dari komputer.

5

Ketepikan panel. Sentuh permukaan logam yang tidak dicat, seperti casis, untuk membumikan diri anda.

6

Cari penyambung suis kuasa, yang disambungkan bersama-sama dengan penyambung LED pada beberapa model ASUS. Kabel selalunya terdiri daripada beberapa wayar pelbagai warna.

7

Pasangkan penyambung ke slot suis kuasa, yang terletak di sebelah port SATA.

8

Ikuti langkah di atas secara terbalik untuk memasang semula PC ASUS.