Prosedur Perakaunan Pejabat

Terlepas dari ukuran perniagaan atau industri di mana ia beroperasi, setiap organisasi harus menjaga prosedur perakaunan pejabat agar dapat berfungsi dengan efektif. Dengan berbuat demikian, syarikat akan memastikan buku-buku seimbang, bil dibayar dan wang masuk telah diterima. Dalam perniagaan kecil, pemilik atau pejabat penjaga buku sambilan mengendalikan perakaunan. Di syarikat global besar, sekumpulan profesional kewangan dan perakaunan yang besar menjalankan tugas ini.

Pembukuan

Pembukuan adalah tindakan mencatat semua urus niaga kewangan yang dibuat oleh perniagaan. Penting bagi organisasi untuk melaksanakan tugas ini sebagai sebahagian daripada prosedur perakaunan pejabat hariannya. Ini akan memastikan bahawa buku-buku tetap seimbang dan meminimumkan berlakunya sebarang penyelewengan kewangan.

Orang yang bertanggungjawab untuk proses pembukuan menyimpan buku besar. Dokumen ini adalah rekod semua wang masuk dan keluar. Semasa penjualan dibuat, organisasi akan menghantar invois kepada pelanggan. Maklumat ini direkodkan dalam buku besar. Begitu juga, pembayaran pelanggan yang diterima dimasukkan ke dalam lejar umum.

Tutup Akhir Bulan

Sebilangan besar perniagaan melakukan penutupan akhir bulan sebagai sebahagian daripada prosedur perakaunan pejabat biasa. Proses ini memberikan gambaran ringkas mengenai keadaan kewangan semasa organisasi. Pada masa ini, jabatan hutang perlu memastikan bahawa setiap bil yang perlu dibayar pada bulan tersebut telah dibayar. Selain itu, jabatan belum terima menambah jumlah wang yang diterima sepanjang bulan. Semua maklumat ini disusun ke dalam satu hamparan.

Walaupun proses penutupan akhir bulan dapat dilakukan secara manual, tidak jarang perniagaan menggunakan perisian perakaunan khusus. Penggunaan program berasaskan komputer meminimumkan ralat dan mempermudah pengambilan data.

Penggajian

Pentadbiran gaji mungkin merupakan prosedur perakaunan pejabat terpenting yang dijalankan oleh perniagaan. Walaupun populasi pekerja mungkin menikmati persekitaran pekerjaannya, alasan utama pekerja muncul setiap hari adalah dibayar untuk pekerjaan yang mereka lakukan.

Perniagaan kecil mungkin mengalihkan fungsi fungsi gaji kepada vendor perkhidmatan penggajian luaran. Dengan bayaran, vendor akan memastikan bahawa pekerja dibayar jumlah yang tepat pada waktunya. Organisasi yang lebih besar boleh menguruskan pembayaran gaji secara dalaman. Seorang profesional gaji mengira waktu yang dikendalikan oleh setiap kakitangan. Di samping itu, dia memastikan bahawa jumlah cukai, premium faedah dan sumbangan lain yang diperlukan, seperti Jaminan Sosial, dipotong dari setiap gaji.