Kelebihan Menjalankan Kedai Roti

Mengendalikan kedai roti boleh menjadi perusahaan yang sukar dengan kos peralatan permulaan, tarikh akhir pengeluaran, mematuhi peraturan keselamatan dan penyelenggaraan dan persaingan tempatan yang berat untuk pelanggan. Terdapat, bagaimanapun, beberapa faedah utama menjalankan kedai roti. Anda mempunyai kawalan terhadap perniagaan runcit di mana anda dapat mengembangkan asas pelanggan yang konsisten dan berkembang ketika waktunya tepat.

Kawalan Produk

Salah satu kelebihan menjalankan kedai roti adalah anda mempunyai kawalan atau produk yang anda sediakan dan jumlahnya. Anda mempunyai pilihan termasuk roti, pastri, kek, brownies dan pai yang hampir tidak berkesudahan. Fokus pada barisan produk tertentu untuk dikhususkan supaya anda dapat menyempurnakan resipi dan pembuatannya. Contohnya, barang-barang utama anda mungkin berupa muffin dan bagel yang biasanya menyajikan sarapan pagi. Anda boleh memilih "item bulan" seperti muffin rempah labu dan bagel pada bulan Oktober untuk menarik pelanggan.

Pasaran Lestari

Perniagaan roti telah lama dianggap sebagai bukti kemelesetan. Ini berdasarkan fakta bahawa orang harus makan dan sebilangan besar orang menikmati dan bersedia membayar produk segar. Makanan yang dipanggang adalah makanan selesa yang boleh disediakan sebagai sangat berkhasiat dan enak. Anda mungkin akan dapat menarik pelanggan dan mewujudkan perniagaan berulang di kawasan tempatan anda sehingga anda dapat meneruskan usaha anda.

Kreativiti

Perniagaan roti menawarkan potensi kreativiti yang hebat. Anda dan kakitangan anda boleh bereksperimen dengan resipi asli, persembahan produk yang menarik dan dapat mengekspresikan gaya roti dengan hiasan. Pekerja yang dibenarkan untuk menyatakan idea mereka lebih berpuas hati dengan pekerjaan mereka daripada mereka yang diharapkan dapat menghasilkan barang yang sama setiap hari.

Potensi untuk Perluasan

Manfaat menjalankan kedai roti adalah anda sering dapat mengembangkan perniagaan mengikut keperluan. Kadang-kadang ada peluang untuk berpindah ke kawasan yang lebih luas atau menambah kemudahan anda sekarang. Walaupun anda tidak memperbesar saiz fizikal kedai roti anda, anda sering dapat menambah jumlah produk yang anda tawarkan dan jumlah yang anda buat dalam satu sesi. Pemantauan penjualan yang teliti dan mempertimbangkan harga ramuan sangat penting dalam menentukan apakah atau kapan perluasan.

Peranan Pekerja yang Mudah Ditentukan

Perniagaan roti menyediakan pekerjanya dengan peranan tertentu yang ditentukan. Operasi kedai roti perlu disusun supaya setiap pekerja mempunyai kedudukan yang jelas. Sebagai contoh, anda boleh menggaji pekerja dalam peranan sebagai penyusun doh, tukang masak, pembungkus, pakar inventori dan juruwang. Kelebihan peranan yang mudah ditentukan ini adalah bahawa semua orang tahu apa yang mereka bertanggungjawab, dan pengurus dapat mengawasi sebahagian besarnya berdasarkan ini.