Kekunci Fungsi Papan Kekunci Mac Dalam VMware Fusion

VMware Fusion membolehkan pengguna Mac menjalankan sistem operasi Microsoft Windows dan Linux pada komputer Apple Macintosh yang berasaskan Intel mereka, mengubah PC yang ada menjadi komputer maya pada Mac dan menjalankan beberapa mesin maya tanpa reboot untuk menukar OS. Oleh kerana Mac OS dan Windows menggunakan kekunci arahan yang berbeza untuk mengeluarkan perintah yang setanding dengan sistem operasi masing-masing, pengguna Mac dan Windows sering kali merasa tidak senang dengan papan kekunci komputer, terutama ketika mereka bekerja dalam perisian aplikasi dwi-platform. VMware Fusion mempermudah suis papan kekunci untuk pengguna Mac yang memvisualisasikan Windows pada perkakasan Apple mereka.

VMware Fusion

Mesin maya membolehkan anda menjalankan perisian lama yang memerlukan OS yang sama ketinggalan zaman, menguji kod perisian tanpa menjalankan komputer tambahan dan mengekalkan beberapa versi OS yang sama pada sistem yang sama. Pada awal tahun 2012, pengguna Mac dapat menggunakan VMware Fusion untuk menjalankan versi sistem operasi Windows mulai dari Windows 3.1 hingga Windows 7 pada Mac mereka tanpa menambah atau mengubah perkakasan komputer mereka. Tidak seperti Boot Camp Apple, yang juga menyokong Windows pada Mac, VMware Fusion tidak memerlukan anda menghidupkan semula sistem anda untuk beralih di antara sistem operasi.

Kekunci Macintosh

Sebilangan besar kekunci pada papan kekunci Macintosh meniru reka bentuk dan susun atur papan kekunci yang digunakan dengan sistem operasi Windows. Walau bagaimanapun, Mac menggunakan kedua-dua kekunci "Perintah", yang menyediakan fungsi yang serupa dengan kekunci "Ctrl" Windows, dan kunci "Kawalan" yang tidak setara di bawah Windows. Dalam fungsi dan lokasi tetapi bukan pada nama, kekunci "Padam" Macintosh sama dengan kekunci "Backspace" Windows. Mac menggunakan kekunci "Option" ketika Windows menggunakan kekunci "Alt", tetapi kunci tidak menempati lokasi papan kekunci yang sama.

Kekunci Windows

Pengguna Macintosh yang duduk di papan kekunci Windows untuk bekerja dalam aplikasi dwi-platform mungkin mendapati diri mereka menekan kekunci "Alt" Windows apabila mereka mahukan kekunci "Ctrl" untuk mengaktifkan perintah yang didahului oleh kekunci "Perintah" Mac. Pencarian mereka untuk kunci "Alt" untuk menggantikan kunci "Opsi" Mac sering meletakkannya pada kekunci "Windows" atau "Win", yang tidak ada pada papan kekunci Windows sehingga pengenalan Windows 95. Windows juga menyertakan kunci khusus untuk menangkap atau mencetak isi skrin komputer, dan menukar butang angka antara mengetik nombor dan berfungsi seperti kekunci anak panah navigasi. Mac menggunakan kombinasi dua kekunci untuk mencetak isi skrin ke fail dan tidak setara dengan fungsi "Num Lock".

Menampung Perbezaan

Untuk menggunakan papan kekunci Macintosh dengan Windows di bawah VMware Fusion, pengguna Mac menambah beberapa fungsi baru, tetapi tidak perlu melepaskan kebiasaan lama. Mencetak skrin menggunakan kekunci "F13" Mac. Kekunci "F14" bermaksud "Kunci Tatal." Kekunci "Hapus" menjadi kunci "Num Lock", dan kekunci "Bantuan" berfungsi sebagai kunci "Masukkan", keduanya dilabel dua kali pada banyak papan kekunci Macintosh. Akhirnya, kekunci "Command" dan "Option" Mac berfungsi sebagai kekunci Windows "Ctrl" dan "Alt" walaupun kedudukannya utama, menjadikan fungsi yang setara mudah untuk pengguna Mac. Untuk memetakan kunci ini berdasarkan fungsinya dan bukan lokasinya, pengguna dapat menukarnya dengan memunculkan pilihan VMware Fusion, mengklik "Keyboard & Mouse" dan memilih "Pemetaan Kunci. "Pilihan ini menampung pengguna dual-OS yang terbiasa dengan perbezaan papan kekunci antara Mac dan Windows.