Latihan Membina Pasukan untuk Mengajar Kerjasama

Pembentukan pasukan dirancang untuk memanfaatkan pengetahuan dan kemahiran yang lebih besar untuk mencapai tujuan tertentu. Walaupun ahli pasukan individu mungkin mempunyai kemahiran teladan dan pengalaman kerja, kemampuan untuk menggunakannya dengan berkesan dalam persekitaran pasukan melibatkan satu set kemahiran insaniah yang terpisah - iaitu, kemahiran interpersonal dan komunikasi. Fasilitator pengurusan pasukan atau projek dapat membantu membina kemahiran insaniah ini untuk mendorong kerja sama yang lebih berkesan.

Pemecah Ais

Semasa pasukan mula-mula berkumpul, teknik berkenalan biasanya digunakan untuk membantu peserta pasukan mengenali satu sama lain dalam jangka masa yang singkat. Pengurus projek, misalnya, dapat berfungsi sebagai fasilitator dan meminta sukarelawan untuk memberikan nama penuhnya dan respons terhadap pertanyaan tertentu. Soalan itu mungkin bertujuan untuk mendapatkan pandangan mengenai fungsi pekerjaannya atau apa yang dia percayai adalah kemahiran perniagaan terbaiknya. Selepas tindak balas sukarelawan, fasilitator dapat memilih orang seterusnya di kedua-dua sisi orang pertama yang memberi respons sehingga semua peserta menjawab.

Harapan

Fasilitator pasukan dapat mengedarkan kad kosong kecil dan meminta setiap ahli menyenaraikan harapannya terhadap pasukan, ketua pasukan, dirinya dan ahli lain. Fasilitator pasukan mengumpulkan setiap kad dan menyenaraikan jawapan di papan tulis. Harapan ini mungkin digunakan sebagai peralihan untuk menjelaskan dan membincangkan tujuan dan objektif pasukan projek, tujuan pasukan dan harapan peserta individu.

Aktiviti Pilihan Paksa

Aktiviti pilihan paksa adalah contoh aktiviti untuk membantu memudahkan komunikasi interpersonal. Dalam aktiviti ini, semua ahli pasukan berdiri di tengah-tengah bilik. Fasilitator pasukan mempunyai sejumlah soalan yang mengharuskan peserta membuat pilihan dan bergerak ke sisi bilik berdasarkan pilihan mereka. Contoh soalan merangkumi, "Adakah anda lebih seperti pelajar atau guru?" Setiap ahli mesti membuat pilihan dan bergerak ke bahagian bilik yang ditentukan untuk setiap soalan. Aktiviti ini adalah cara yang menyeronokkan dan pantas bagi ahli untuk saling mengenali antara satu sama lain dalam jangka masa yang singkat dan membina hubungan yang sihat.

Membina Kepercayaan

Ahli pasukan harus percaya bahawa mereka boleh saling bergantung semasa proses kolaborasi. Tidak seperti pasukan dalam operasi perniagaan umum, beberapa pasukan projek mungkin termasuk ahli yang tidak pernah bekerjasama sebelum ini dan tidak mengenal watak, kekuatan atau kelemahan masing-masing. Dalam kes ini, kepercayaan mesti dibina. Tidak semua latihan membina pasukan berlaku di lokasi. Di sini, makan malam perniagaan yang ditaja syarikat, percutian atau peluang untuk berinteraksi di acara sukan dapat membuat pasukan merasa dihargai dan membina hubungan di antara para peserta yang diterjemahkan ke dalam kerja sama mereka.