Apa Penting dalam Pencetak Laser Warna?

Pencetak laser warna membuat gambar output pada empat penggelek, satu untuk setiap warna utama, dan toner serbuk panas sehingga melekat pada halaman. Penyediaan ini menjadikan pencetak laser lebih besar dan lebih berat daripada pencetak inkjet, dan toner tidak memberikan kualiti foto pencetak inkjet terbaik. Pencetak laser warna terutamanya direka untuk output pencetak yang tinggi. Nilaikan ciri pencetak laser warna yang paling penting untuk menentukan sama ada ia sesuai untuk keperluan perniagaan anda.

Kepantasan

Salah satu sebab utama membeli pencetak warna adalah kerana ia dapat mencetak lebih cepat daripada pencetak inkjet. Kerana menggunakan drum untuk memindahkan gambar ke kertas, pencetak laser dapat menjalankan banyak salinan melalui penggeleknya dengan kecepatan tinggi untuk menghasilkan output dengan cepat. Ciri kelajuan lain dari pencetak laser adalah masa yang diperlukan untuk mencetak salinan pertama. Ini penting jika anda mencetak banyak helaian tunggal atau jangka pendek. Semasa membeli pencetak laser, bandingkan kelajuan dan tentukan berapa banyak perbelanjaan tambahan yang anda mahukan untuk mendapatkan pencetak yang lebih pantas.

Kualiti

Toner serbuk umumnya tidak memberikan kualiti gambar setinggi dakwat cair dengan inkjet, tetapi pencetak laser atas hampir mendekat. Resolusi 600 dpi, atau titik per inci, biasanya dapat diterima untuk kebanyakan aplikasi perniagaan, tetapi anda memerlukan 1200 dpi untuk mendapatkan kualiti foto hampir dengan pencetak laser warna. Sekiranya anda mencetak banyak gambar, kurang dari 1200 hingga 1200 dpi penuh akan menjadikan gambar kelihatan rata, dan anda akan dapat melihat titik-titik yang membentuk gambar.

Kos

Kos output bercetak terdiri daripada dua faktor: kos pencetak dan kos bahan habis pakai. Pencetak laser berwarna lebih mahal daripada pencetak inkjet, tetapi kos penggunaan setiap halaman dicetak lebih rendah. Toner boleh berharga hanya beberapa sen per halaman, tetapi anda juga harus menambahkan kos untuk sesekali mengganti drum dan unit pencitraan pada beberapa model. Jumlah kos setiap halaman lebih rendah untuk pencetak laser daripada inkjet. Faktorkan berapa banyak halaman yang anda harapkan untuk dicetak sepanjang hayat pencetak, dan kemudian tentukan apakah tawaran terbaik untuk anda.

Pengendalian Kertas

Selepas kos dan kelajuan, kelebihan terpenting dari pencetak laser warna berbanding inkjet adalah kemampuan pengendalian kertas mereka. Pencetak laser warna rata-rata mempunyai beberapa dulang, masing-masing mampu memegang beberapa ratus helai. Banyak yang mempunyai keupayaan dupleks - yang bermaksud mereka dapat mencetak pada kedua sisi kertas - dan juga dapat menghasilkan output anda. Ini bermaksud anda boleh menyimpan dua atau lebih jenis kertas di dalam dulang, sama ada dengan saiz yang berbeza, atau stok penutup dan kertas biasa. Untuk pekerjaan besar, anda boleh menghantar dokumen ke pencetak, mencetaknya tanpa pengawasan, dan kemudian mengambilnya kemudian.