Cara Memulakan Perniagaan Kecil Secara Sah

Sesiapa sahaja boleh memilih produk atau perkhidmatan untuk menjual dan menyatakan dirinya sebagai usahawan. Namun, memulakan perniagaan dengan cara yang betul, bermaksud mematuhi undang-undang pelesenan dan pendaftaran di kawasan anda. Ini juga berarti mengambil langkah-langkah untuk mencegah percampuran dana bisnis dan peribadi, dan mendapatkan insurans untuk melindungi aset Anda jika terjadi tuntutan hukum. Selain itu, mewujudkan sistem yang berkesan untuk mengawasi perbelanjaan dan pendapatan juga dapat membantu Anda untuk tetap berpegang teguh pada undang-undang dalam hal cukai.

1

Pilih struktur perniagaan. Sekiranya anda akan menjadi pemilik tunggal perniagaan anda, anda boleh menyusun perniagaan anda sebagai hak milik tunggal. Sekiranya anda mempunyai pasangan, anda akan menyusunnya sebagai perkongsian. Sebagai pilihan, anda boleh memilih untuk menggabungkan, yang membolehkan anda menyimpan aset peribadi anda daripada aset perniagaan anda. Anda harus membayar yuran untuk menggabungkan perniagaan anda.

2

Memohon lesen perniagaan melalui jabatan lesen dan pemeriksaan tempatan, pejabat pendaftaran perniagaan, atau agensi serupa. Sebilangan besar bidang kuasa memerlukan perniagaan dari semua saiz untuk mendapatkan perlesenan.

3

Daftarkan nama rekaan atau nama dagang untuk perniagaan anda. Sekiranya anda menjalankan hak milik tunggal, dan menggunakan nama penuh anda sebagai nama perniagaan anda, anda tidak perlu mendaftarkannya.

4

Dapatkan sebarang izin yang anda perlukan untuk menjalankan perniagaan anda. Anda tidak memerlukan izin untuk semua jenis perniagaan, tetapi ada yang memerlukan izin khas atau pelesenan tambahan. Sebagai contoh, di beberapa negeri, anda memerlukan izin atau lesen khas untuk menjalankan perniagaan penjagaan anak, memulakan syarikat pengangkutan atau memulakan perniagaan penjual jalanan.

5

Ketahui sama ada lokasi perniagaan anda mempunyai kelulusan pengezonan yang betul. Sebagai contoh, jika anda ingin memulakan perniagaan di kawasan perumahan, anda mungkin perlu mendapatkan persetujuan daripada papan pengezonan sebelum dibuka. Sekiranya anda merancang untuk memulakan perniagaan di kediaman anda sendiri, dan tidak menerima penghantaran yang kerap atau menyebabkan perubahan corak lalu lintas, anda mungkin tidak memerlukan persetujuan pengezonan.

6

Dapatkan nombor ID cukai dari Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri. Nombor ini dapat digunakan pada penyata cukai anda dan ketika membayar cukai. Sekiranya anda adalah pemilik tunggal tanpa pekerja, anda biasanya boleh menggunakan nombor Jaminan Sosial anda.

7

Bercakap dengan ejen insurans mengenai jenis insurans yang anda perlukan untuk perniagaan anda. Contohnya, anda mungkin memerlukan liabiliti dan insurans kenderaan perniagaan. Ejen insurans anda juga dapat membantu anda mengetahui jumlah perlindungan yang anda perlukan.

8

Buka akaun bank perniagaan. Anda boleh memasukkan wang yang anda peroleh ke dalam akaun ini dan menggunakannya untuk membayar bil perniagaan anda.

9

Buat sistem perakaunan untuk perniagaan kecil anda. Anda perlu mencatat semua wang yang anda terima serta wang yang anda belanjakan untuk perniagaan anda. Catat perbelanjaan dan pendapatan secara bertulis, dan masukkan resit anda. Maklumat ini mungkin penting pada waktu cukai dan ketika anda perlu menganalisis kesihatan kewangan perniagaan anda.